Δύο μήνες πριν εκπνεύσει η δωρεάν διάθεση των Windows 10 σε κατόχους έγκυρων αδειών για τα Windows 7 και τα Windows 8.1, η Microsoft συνεχίζει να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί μεθόδους που μόνο οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού εκμεταλλεύονται για να επιτύχουν την εγκατάσταση. Αυτό, καθιστά και τα Windows 10 «ύποπτο» λογισμικό, υποστηρίζουν αρκετοί.
Ένα πρόβλημα που έχει μεταφερθεί στις πλάτες των πιο εξοικειωμένων με την τεχνολογία, είναι η ανάγκη για βοήθεια, έκπληκτων και ανήσυχων, λιγότερο εξοικειωμένων, χρηστών που είδαν το PC τους να προχωρά εν αγνοία τους στην εγκατάσταση της ενημέρωσης για τα Windows 10. Βέβαιοι ότι δεν ζήτησαν να προγραμματιστεί η εγκατάσταση, αναζητούν τρόπους να επαναφέρουν το σύστημά τους στην προηγούμενη κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι, η αναβάθμιση στα Windows 10 είναι δωρεάν έως τις 29 Ιουλίου 2016 και υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην προηγούμενη έκδοση ένα μήνα μετά την εγκατάσταση των Win10, πολλοί χρήστες εμφανίζονται επιφυλακτικοί.
Σημειωτέον, όπως αναφέρουν στο tech.in.gr, το ίδιο «πρόβλημα» αντιμετωπίζουν και οι κάτοχοι «πειρατικών» εκδόσεων των Windows 7- καθώς, είδαν το σύστημά τους να προχωρά στην εγκατάσταση των Windows 10 -και αν το κάνουν, αναμένεται να δουν μια νέα προσέγγιση για αγορά έγκυρης άδειας χρήσης.
Μια από τις πρακτικές malware που κατηγορείται ότι ακολουθεί η Microsoft, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Άνταμ Τέρνερ στην αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald είναι η επιλογή να θεωρείται ως συγκατάθεση του χρήστη το κλικ στο X, που κλείνει το αναδυόμενο παράθυρο που ειδοποιεί για την αυτοματοποιημένη προγραμματισμένη εγκατάσταση της ενημέρωσης που φέρνει τα Windows 10. Όμως, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο υποστήριξης της Microsoft, «εάν κάνετε κλικ στο ΟΚ ή στο κόκκινο X, είστε έτοιμοι για την αναβάθμιση και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο»...
Στο ίδιο επικριτικό ύφος, ένα ακόμα άρθρο από τον έμπειρο "Woody on Windows" στο Infoworld, ο οποίος κατακεραυνώνει την πολιτική της Microsoft για την προώθηση των Windows 10. Ο Woody Leonhard αναφέρεται κατ'επανάληψη στις τακτικές που εφαρμόζει η εταιρεία, όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ενημερώσεων που φέρνουν τις σχετικές ειδοποιήσεις για αναβάθμιση ως «Συνιστώμενες» (Recommended), γεγονός που τις φέρνει στο σύστημα του χρήστη όταν έχει ρυθμίσει να εγκαθίστανται και αυτές ως σημαντικές από το μηχανισμό Αυτόματων Ενημερώσεων (Automatic Updates), ακόμα και εάν κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση -όπως αυτή που φέρνει το ενοχλητικό pop up για την αναβάθμιση- έχει αφαιρεθεί (κρυφτεί) από το χρήστη.
Έμπειροι χρήστες παραπέμπουν στο «αποτελεσματικό» GWX Control Panel που απενεργοποιεί το αναδυόμενο παράθυρο Get Windows 10 ή στο επίσης γνωστό εργαλείο Never 10.
Πάντως, τα επικριτικά σχόλια αφορούν στις τακτικές που υλοποιεί η Microsoft προκειμένου να εγκατασταθούν τα Windows 10 σε PC με Windows ανά τον κόσμο, με τους χρήστες να μην δηλώνουν με σαφήνεια έτοιμοι ή έστω, πεπεισμένοι για τα καλά της -έστω και δωρεάν- αναβάθμισης ενός συστήματος που δουλεύει αρκετά καλά ώστε να υποστεί τη δοκιμασία της αναβάθμισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου