Αν ο σταθερός σας υπολογιστής ή το laptop σας βρίσκεται στο γραφείο σας για πάνω από δύο χρόνια, τότε υπάρχουν νέα για σας. Εχει συσσωρευτεί σκόνη παντού, στους ανεμιστήρες, στην μητρική, στον σκληρό δίσκο και γενικότερα σε όλα τα εξαρτήματα του.
Ο χειρότερος εχθρός ενός υπολογιστή είναι η σκόνη και δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να την μαζέψει
αφού με την κίνηση των ανεμιστήρων χιλιάδες μικροσωματίδια πετούν μέσα στο κουτί.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει οτι η σκόνη μειώνει την απόδοση του υπολογιστή, αλλά πόσο σοβαρό είναι αυτο; ας δούμε παρακάτω.
Μία από τις πιό κοινές εργασίες που πραγματοποιεί ένας τεχνικός είναι ο καθαρισμός ενός υπολογιστή. Σε αυτή την φωτογραφία μπορείτε να δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Αυτός είναι ένας υπολογιστής που δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Η σκόνη βρίσκεται σε στρώματα σε όλο το εσωτερικό και οι ανεμιστήρες επίσης έχουν ένα σκούρο στρώμα από σκόνη επάνω τους, σε σημείο που απορούσαμε πως λειτουργούσε ακόμα.
Η θερμοκρασία που ανέπτυσε ο επεξεργαστής ήταν 39 βαθμούς και η ταχύτητα του ανεμιστήρα 3,276 στροφές. Ενας απλός καθαρισμός έριξε την θερμοκρασία 9 βαθμούς και η ταχύτητα του ανεμιστήρα αυξήθηκε κατά 419 στροφές. Αυξάνεται η ταχύτητα και η απόδοση του επεξεργαστή και φυσικά η διάρκεια ζωής του όπως και όλων των εξαρτημάτων του.
Η σκόνη όταν μιλάμε για οικιακό περιβάλλον δημιουργείται κυρίως από νεκρά κύτταρα του δέρματος. Στον χώρο εργασίας αποτελείται από μέταλο, ξύλο, η πλαστικό, ανάλογα με το περιβάλλον. Τα σωματίδια σκόνης έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά.
Μπορούν να μεταφέρουν επάνω τους υγρασία, χημικά και ανόργανα στοιχεία με την ροή του αέρα.
Οταν αρχίζει να μαζεύεται σκόνη το πρώτο πράγμα που μπλοκάρει είναι οι ανεμιστήρες που εμποδίζονται στην λειτουργία τους να ψήξουν τα εξαρτήματα του υπολογιστή. Στο τέλος τα κυκλώματα υπερθερμαίνονται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στη λειτουργία.
Η σκόνη επίσης μπορεί να εμποδίσει την επικοινωνία μεταξύ των καρτών του υπολογιστή και των καρτών μνήμης αφού μειώνει την αγωγιμότητα με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να σταματήσει να λειτουργεί.
Στα laptop το κυριότερο πρόβλημα που βλέπουμε συχνά λόγω της σκόνης είναι οτι μετά από λίγα λεπτά λειτουργίας κλείνει λόγω υπερθέρμανσης. Στα laptop ειδικά συνίσταται πάντοτε να έχουμε
βάση με ανεμιστήρα όπου θα το έχουμε τοποθετήσει και επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να το ακουμπάμε επάνω σε κρεβάτια η καναπέδες αφού έτσι και μαζεύει σκόνη και μπλοκάρεται η κυκλοφορία αέρα στο εσωτερικό του.
Αλλες συσκευές που επηρεάζονται από την σκόνη είναι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, όπως και το CD/DVD όπου η σκόνη που μαζεύεται μπλοκάρει το πορτάκι η εμποδίζουν την σωστή ανάγνωση του δίσκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου