Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Το Facetime της Apple έσωσε τον Ερντογάν







Κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους και σφοδρότερους επικριτές τους και σίγουρα δεν φανταζόταν ότι μια μέρα θα τα χρησιμοποιούσε ώστε να σώσει την Προεδρία του αλλά και την χώρα του. Τα τελευταία χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια φίμωσης της κοινής γνώμης, έβαλε στο στόχαστρο πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Υoutube, με αποκορύφωμα την αναστολή λειτουργίας του Twitter στην Τουρκία που κράτησε αρκετούς μήνες.

Αυτή τη φορά όμως ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την μεγαλύτερη του αδυναμία μετατρέποντας την στο μεγαλύτερο όπλο του, πνίγοντας το πραξικόπημα με μια κίνηση «ματ» που δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν οι αντίπαλοι του. Ο Ερντογάν σε μια απρόβλεπτη κίνηση αιφνιδίασε τους πάντες κάνοντας διάγγελμα μέσω του της εφαρμογής Facetime, καλώντας τους πολίτες της χώρας να βγουν στο δρόμο, την ώρα που οι πραξικοπηματίες έτρεχαν να κλείσουν την δημόσια τηλεόραση. Με αυτή την κίνηση έδειξε ότι η χώρα ζει ίσως τις δραματικότερες στιγμές της μετά το 1960.

Το Facetime είναι η εφαρμογή που συναντούμε σε όλες τις συσκευές Apple αντίστοιχη με το Skype και άλλες εφαρμογές επικοινωνίας. Είναι διαθέσιμη σε συσκευές iPhone 4 και νεότερες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με WiFi είτε με χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

 


https://support.apple.com/el-gr/HT204380

Αυτή ήταν και η κίνηση που έκρινε το «παιχνίδι»: Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και τότε ο χρόνος για το πραξικόπημα άρχισε να μετρά αντίστροφα. Μέσα σε διάστημα ελάχιστων λεπτών, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στις εγκαταστάσεις του τουρκικού καναλιού απομάκρυναν τους στρατιώτες, πήραν «πίσω» το κτίριο και το παρέδωσαν στους δημοσιογράφους.



Από την άλλη πλευρά οι πραξικοπηματίες για την καθημερινή τους επικοινωνία χρησιμοποιούσαν το WhatsΑpp, το οποίο δεν είναι και από τις ιδιαίτερα ασφαλείς εφαρμογές αφού δεν παρέχει ισχυρή κρυπτογράφηση των μυνημάτων που στέλνονται. Δείτε παρακάτω.

http://texnikos-ipologiston.blogspot.gr/2015/10/whats-up-viber.html


Φυσικά η επιλογή εφαρμογής δεν είναι οι λόγοι επιτυχίας η αποτυχίας ενός πραξικοπήματος, όπως επίσης αντίστοιχα ο Ερντογάν θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει και αυτός WhatsApp, Viber η Skype. Εδώ απλά αναλύουμε τι συνέβη από πλευράς τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις