Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τι να κάνετε εάν δείτε τη Blue Screen of Death στα Windows 10



Μια εκτενή λίστα κωδικών λάθους που εμφανίζονται στη διαβόητη «Μπλε Οθόνη του Θανάτου» στη νεότερη έκδοση των Windows δημοσιεύει η Microsoft απευθυνόμενη σε προγραμματιστές, εντούτοις παραπέμπει και σε μια σελίδα για λιγότερο προχωρημένους χρήστες.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις της εταιρείας ανάπτυξης των Windows 10, εάν δείτε τη Blue Screen (of Death) όταν επιχειρείται αναβάθμιση στα Windows 10 το σύστημα θα επιστρέψει αυτόματα στην προηγούμενη έκδοση των Windows.

Εάν η μπλε οθόνη εμφανιστεί μετά από μια ενημέρωση λογισμικού ή την εγκατάσταση ενός οδηγού συσκευής (driver), τότε θα πρέπει να εξετάσετε εάν η επανεκκίνηση σας επιτρέπει να δείτε την επιφάνεια εργασίας. Εάν αυτό συμβαίνει τότε, ο χρήστης καλείται να πληκτρολογήσει στο πεδίο αναζήτησης View Installed Updates και να κάνει την ομώνυμη επιλογή στα αποτελέσματα. Στη λίστα που επιστρέφει αυτή η διεργασία, ο χρήστης πρέπει να επιλέξει μάλλον τη νεότερη που πιθανολογεί ότι προκάλεσε το πλήγμα και να κάνει uninstall. Εάν η απεγκατάσταση του update επιλύσει το πρόβλημα και η μπλε οθόνη δεν εμφανίζεται πια, τότε ο χρήστης πρέπει να εμποδίσει προσωρινά μια ενημερωμένη έκδοση των Windows ή το πρόγραμμα οδήγησης να εγκατασταθεί ξανά. Δείτε πώς.

Εάν η μπλε οθόνη δεν σας επιτρέπει να φτάσετε στην επιφάνεια εργασίας, ή επανεμφανίζεται ξανά και ξανά το σύστημά σας θα εισέλθει σε κατάσταση αυτόματης επιδιόρθωσης. Τελικά, θα κληθείτε να επαναφέρετε το σύστημά σας απεγκαθιστώντας ενημερώσεις και drivers -στην οθόνη Choose an option, επιλέγετε Troubleshoot > Advanced options > System Restore. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, πρέπει να εμποδίσετε προσωρινά την επανεγκατάσταση του προβληματικού driver ή update. Εναλλακτικά, μπορείτε να μπείτε σε Safe Mode και να επαναφέρετε το σύστημά μας από ένα αποθηκευτικό μέσο που έχετε προετοιμάσει για τέτοια περιστατικά (recovery media).

Μια ακόμα πιθανότητα να δείτε την μπλε οθόνη, είναι άξαφνα, καθώς χρησιμοποιείτε το PC σας. Εάν έχετε ένα σχετικά παλιό PC, μπορεί να οφείλεται σε υλικό που δυσλειτουργεί. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μη υποστηριζόμενο hardware -κάποιο περιφερειακό. Τότε, καλείστε με τις οδηγίες της Microsoft να ελέγξετε τις ενημερώσεις του λειτουργικού. Έπειτα, πρέπει να κλείσετε τον υπολογιστή σας, να αποσυνδέσετε το περιφερειακό και να επανεκκινήσετε το σύστημά σας, με την ελπίδα ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά η μπλε οθόνη (και ότι, θα διατεθεί σύντομα ο κατάλληλος αξιόπιστος driver για το περιφερειακό που αποσυνδέσατε).

Η σελίδα στην οποία η Microsoft παρέχει οδηγίες για την αποκατάσταση σφαλμάτων Blue Screen για τα Windows 10 βρίσκεται στη διεύθυνση http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/troubleshoot-blue-screen-errors

Σε developers απευθύνονται οι πιο αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο των κωδικών λάθους που εμφανίζονται στη μπλε οθόνη στη διεύθυνση https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/hh994433(v=vs.85).aspx (Bug Check Code Reference).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις