Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Ξανά αποκωδικοποιητές; Digea: Αναπόφευκτη η μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2
Αναπόφευκτη θεωρεί τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία DVB-T2 η Digea, με τους επικεφαλής της να ζητούν από την Πολιτεία να ενημερώσει τους πολίτες ώστε να αποφύγουν την αγορά τηλεόρασης παρωχημένης τεχνολογίας.

Η έγκαιρη ενημέρωση των δραστηριοποιούμενων στον χώρο της εισαγωγής και εμπορίας τηλεοπτικών δεκτών και αποκωδικοποιητών  σχετικά με την τεχνολογία που θα υιοθετήσει η χώρα θα συντελέσει ακόμη στην αποφυγή μαζικής διάθεσης εξοπλισμού παλαιάς τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.

Η διοίκηση της Digea επίσης χθες κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ μέσα από το δικό της δίκτυο, εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις για τον αριθμό 7 όσον αφορά τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που θα προκηρύξει το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης), ενώ ζήτησε να καταρτιστεί συνολικά ένας οδικός χάρτης για το μέλλον της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, ώστε, μεταξύ άλλων, οι επιχειρηματίες στον χώρο να γνωρίζουν με ακρίβεια το τοπίο προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

Στο περιθώριο της ενημέρωσης που έκανε η διοίκηση της Digea (πάροχος δικτύου τηλεόρασης στον οποίο συμμετέχουν όλα τα σημερινά τηλεοπτικά κανάλια) δεν απέκλεισε νέα προσφυγή κατά της απόφασης του ΕΣΡ για τον αριθμό των καναλιών, καθώς όπως ειπώθηκε βάσει ακόμα και της σημερινής τεχνολογίας μπορούν να χωρέσουν στο φάσμα 12 τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας. Οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται εφόσον η Ελλάδα υιοθετήσει τεχνολογία DVB-T2.

Όπως ειδικότερα ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης, από τον Ιούνιο 2020 έως το αργότερο τον Ιούνιο 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η απόδοση ενός τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (Ψηφιακό Μέρισμα 2). Η σχετική απόφαση της Ε.Ε. προτρέπει τα κράτη-μέλη να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες ώστε να αυξήσουν τη χωρητικότητα του τηλεοπτικού φάσματος.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σε παράλληλη λειτουργία DVB-T (η σημερινή τεχνολογία στην Ελλάδα) και DVBT2 (Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Σερβία, Κροατία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.), ενώ η Γερμανία έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση σε DVB-T2/HEVC. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν την ολοκλήρωση της μετάβασης των δικτύων τους σε DVB-T2/HEVC ταυτόχρονα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα.

Η υλοποίηση του 2ου ψηφιακού μερίσματος για την Ελλάδα οδηγεί αναπόφευκτα στην υιοθέτηση της τεχνολογίας DVB-T2 λόγω του πλάνου συχνοτήτων σε παραμεθόριες περιοχές (π.χ. περιοχή Κυκλάδων, Δυτικής Ελλάδας). Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι στη νέα τεχνολογία οδεύει η Τουρκία. Παράλληλα η μετάβαση στη νέα τεχνολογία προϋποθέτει περίοδο 2 ετών για την κατάλληλη ενημέρωση των τηλεθεατών. Από την άποψη αυτή αναφέρθηκε ως εξαιρετικά επείγον για τη χώρα να ορίσει έναν οδικό χάρτη μετάβασης στην τεχνολογία DVB-T2 αντίστοιχο με αυτόν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Απαντώντας στο ερώτημα της «Ν» ποια θα είναι η επιβάρυνση του πολίτη αν έχει παλιά τηλεόραση, αναφέρθηκε ότι η τιμή πώλησης αποκωδικοποιητή τεχνολογίας DVB-T2 είναι σήμερα στα 24 ευρώ και βαίνει μειούμενη.
 
Η διοίκηση της Digea ξεκαθάρισε ακόμη ότι με βάση την άδειά της πρέπει να διαθέτει τους 4 διαύλους (πολυπλέκτες) που έχει στη διάθεσή της στην ιδιωτική τηλεόραση. Τα τελευταία περίπου 3 χρόνια και καθώς η ΕΡΤ δεν έχει κατορθώσει να προχωρήσει στις αναγκαίες προμήθειες για το δικό της δίκτυο (έχει κάνει 3 αποτυχημένους διαγωνισμούς…) η Digea της διαθέτει έναν από τους διαύλους της.

Η διοίκηση του παρόχου δικτύου είπε πως δεν επιθυμεί να ανανεωθεί η σχετική σύμβαση πέραν του Οκτωβρίου που λήγει και μόνον αν της δοθούν διαβεβαιώσεις θα δώσει ολιγόμηνη παράταση.

Το παράδοξο είναι ότι η ΕΡΤ έχει πάρει δύο διαύλους τους οποίους δεν χρησιμοποιεί, όταν πρόκειται για σπάνιο πόρο που με βάση και το κοινοτικό δίκαιο θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η διοίκηση της Digea θεωρεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την ΕΡΤ «προκλητική», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΕΣΡ χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για τον περιορισμό των αδειών σε 7 το γεγονός ότι δεν είναι ευκρινές πότε η ΕΡΤ θα ελευθερώσει τον ένα από τους 4 διαύλους της ιδιωτικής τηλεόρασης. 

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1258191/digea-anapofeukti-i-metabasi-sti-nea-texnologia-dvb-t2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις