Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Η Microsoft λανσάρει μια νέα έκδοση των Windows 10, τα Windows 10S



H Microsoft λανσάρει με το νέο της φορητό Surface μια νέα έκδοση των Windows 10. Ονομάζονται Windows 10 S και βρίσκονται ανάμεσα στα Windows 10 Home και τα Windows 10 Pro. Τα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Windows 10S είναι ότι δεν τρέχουν εφαρμογές desktop που δεν προέρχονται από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών για τα Windows 10, από το Windows Store, με το επιχείρημα ότι έτσι η Microsoft μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και επιδόσεις.

Στα Windows 10S ο μόνος browser από τον οποίο μπορεί ο χρήστης να κάνει τις διαδικτυακές περιπλανήσεις του είναι ο Microsoft Edge, γιατί «είναι πιο ασφαλής από τον Chrome ή το Firefox». Ακόμα κι αν διατεθούν από το Windows Store, οι ανταγωνιστικοί αυτοί browser το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης θα είναι ο Edge και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τις ρυθμίσεις.

Οι εφαρμογές που αγοράζετε από το Windows Store συνδέονται με το λογαριασμό σας Microsoft. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή από το Windows Store σε έναν άλλο υπολογιστή Windows 10, λογικά θα μπορείτε να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή Windows 10 S, αρκεί να συνδεθείτε με τον ίδιο λογαριασμό Microsoft. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης -το Bing, είναι το προκαθορισμένο και μοναδικό search engine, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η πρόσβαση στο google.com από τον Edge.

H προστασία από ιούς και malware είναι επίσης αποκλειστικά υπόθεση του Windows Defender. Εκτός από τον Defender, όλες οι λειτουργίες που αφορούν την ασφάλεια στα Windows 10 θα περιλαμβάνονται και στα Windows 10S.

Τα Windows 10S είναι στενά συνδεδεμένα με την υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείων στους διακομιστές της Microsoft, στο OneDrive -όλα τα αρχεία ανεβαίνουν εκεί. Πρόκειται λοιπόν για ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο cloud -με την ίδια λογική που λειτουργεί το ChromeOS.

Για τη συμβατότητα με περιφερειακά, η Microsoft επισημαίνει ότι πολλά (όπως οι εκτυπωτές) που λειτουργούν με τα Windows 10 σήμερα θα λειτουργούν με τα Windows 10S, σημειώνει ωστόσο ότι η λειτουργικότητά τους μπορεί να είναι περιορισμένη.

Επίσης, η Microsoft τονίζει ότι σύντομα θα διατεθεί πλήθος συστημάτων (κυρίως laptop) γνωστών κατασκευαστών -Dell, Samsung, Acer, ASUS κ.ά.- που θα φέρουν εγκαταστημένα ήδη τα Windows 10 S και θα πωλούνται σε προσιτές τιμές -όπως τα ανταγωνιστικά Chromebooks.

Ο πρώτος φορητός υπολογιστής που φέρει τα Windows 10S είναι το Microsoft Surface Laptop, ένας φορητός με απαιτητική οθόνη αφής 13,5 ιντσών 1080p, με έως 16GB RAM, έως 512GB δίσκο SSD, ο οποίος παρόλα αυτά έχει ονομαστική τουλάχιστον αυτονομία 14,5 ωρών. O υπολογιστής αυτός απευθύνεται σε φοιτητές και οι τιμές ξεκινούν από τα 1000 περίπου δολάρια.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η υψηλή αυτονομία 14,5 ωρών. Η εταιρεία λανσάρει τα Windows 10 S σημειώνοντας ότι είναι μια έκδοση που αφαιρεί κάποιες λειτουργίες από τα Windows Pro ώστε να επιτύχει ό,τι απαιτείται από εκπαιδευτικούς και μαθητές: ένα οικονομικά προσιτό σύστημα, με σύγχρονο λειτουργικό που βασίζεται στο cloud (και τις υπηρεσίες) και είναι προστατευμένο από γνωστούς εξωγενείς παράγοντες (εξ ου και ο περιορισμός στην ελεύθερη εγκατάσταση λογισμικού όπως παλιά και η αποκλειστικότητα του Windows Store).

Η Microsoft επισημαίνει ότι το τεστ έγινε από την ίδια τον Απρίλιο 2017, σε ένα Surface με (pre-production) Intel Core i5, 256GB δίσκο και 8 GB RAM. Όπως σημειώνει, η δοκιμή αφορούσε την πλήρη αποφόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής βίντεο. Όλες οι ρυθμίσεις ήταν οι προκαθορισμένες, εκτός από το Wi-Fi, το οποίο ήταν συνδεδεμένο σε δίκτυο και είχε απενεργοποιηθεί η αυτόματη προσαρμογή της φωτεινότητας της οθόνης. Εντούτοις, πάντοτε η απόδοση της μπαταρίας διαφέρει ανάλογα με τις ρυθμίσεις, τη χρήση και άλλους παράγοντες. Όπως είναι φανερό, η Microsoft απευθύνεται με τα Windows 10S σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, σχολεία, ανταγωνιζόμενη το ChromeOS της Google και τις συναφείς εφαρμογές και υπηρεσίες της Google για την εκπαίδευση.

Τέλος, η Microsoft δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους των 10S να αναβαθμίσουν στα Windows 10 Pro (μέσω του Windows Store «σε προσιτή τιμή», ενδεχομένως από $199 στα $179), ωστόσο η αλλαγή αυτή είναι μονόδρομος. Αν κάνετε την αλλαγή, δεν θα μπορείτε να επιστρέψετε στα Windows 10 S.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις