Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Microsoft: Δωρεάν η αναβάθμιση στα Windows 10 και για τα πειρατικά WindowsΣτην οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με τους χρήστες Windows επενδύει ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλλα, με την απόφασή του να διαθέσει την αναβάθμιση στα Windows 10 δωρεάν, πρακτικά σε όλους, αν και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ενός έτους.

Ήδη από τον Ιανουάριο είναι γνωστό πως, τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας τους, η αναβάθμιση στα Windows 10 θα διατεθεί δωρεάν στους κατόχους των Windows 8.1 και Windows 7. Τώρα, επίσημα χείλη βεβαιώνουν ότι η προσφορά αφορά και στους κατόχους «πειρατικών» (και μη) αντιγράφων των Windows, δηλαδή εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο.

O επικεφαλής του τμήματος που αναπτύσσει τα Windows, Τέρι Μάγιερσον δηλώνει στο πρακτορείο Reuters πως «θα αναβαθμίσουμε όλα τα PC που πληρούν τις προδιαγραφές, γνήσια και μη, στα Windows 10». Αναφέρθηκε δε, ιδιαίτερα, στην Κίνα: «To σχέδιό μας είναι να επανασυνδεθούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες των Windows στην Κίνα», εκεί όπου καταγράφεται πως ο αριθμός των πειρατικών αντιτύπων του λειτουργικού της Microsoft ξεπερνά τον αριθμό των αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων.

Η δεύτερη επιβεβαίωση ήρθε λίγο αργότερα στο The Verge, δια εκπροσώπου της Microsoft, ο οποίος είπε ότι «όλοι όσοι έχουν ικανή συσκευή, μπορούν να αναβαθμίσουν στα Windows 10, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με πειρατικά Windows. Πιστεύουμε πως, εν καιρώ, οι πελάτες θα διακρίνουν την αξία της αγοράς άδειας χρήσης των Windows και έτσι, θα το κάνουμε εύκολο γι'αυτούς να μετακινηθούν σε αδειοδοτημένα αντίτυπα».

Είναι προφανές ότι ο νέος CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλλα θέτει σε εφαρμογή το μεγάλο του σχέδιο να μετατρέψει τα Windows στην «μεγαλύτερη υπηρεσία του Διαδικτύου». Εξάλλου, το δυνητικό όφελος από την διάθεση συνδρομών σε υπηρεσίες στο cloud, όπως το OneDrive, το Office και άλλα, είναι μεγάλο και διασφαλίζει προβλέψιμα έσοδα στην πορεία του χρόνου για την εταιρεία. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 οι συνδρομητές του Office 365 Home and Personal αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε ένα τρίμηνο. Εμπόδιο στο μεγάλο σχέδιο του Ναντέλλα είναι φανερό ότι αποτελούσε ο τεράστιος αριθμός των κατόχων πειρατικών αντιγράφων, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών για μια εταιρεία που αντλεί την πλειονότητα των εσόδων της από τα Windows -αν και μειωμένα κατά 13% το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις