Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Cryptolocker - Νέα έκδοση του ιού που κλειδώνει τα αρχεία σας - Πλήθος κρουσμάτων στην Ελλάδα

Νέα έκδοση του γνωστού ιού Cryptolocker έχει κυκλοφορήσει προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε δεκάδες χρήστες στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν νέο ιο, με το όνομα Torrentlocker που εμφανίζεται ως Cryptolocker αλλά με τα ίδια ολέθρια αποτελέσματα για τα αρχεία σας.

Ο ιός κατα 99% εγκαταστάθηκε στον υπολογιστή σας από κάποιο email που ανοίξατε από άτομο που δεν ξέρατε και περιείχε ένα συνημμένο αρχείο.



Μόλις ο ιός εγκατασταθεί στο σύστημα σας, επικοινωνεί με τον κεντρικό υπολογιστή διοίκησης του και δημιουργεί δύο κλειδιά κρυπτογράφησης. Το ένα βρίσκεται στον υπολογιστή σας και το άλλο στον κεντρικό υπολογιστή του, το οποίο θα σας δωθεί μόνο αν πληρώσετε τα λύτρα που ζητάει.

Τα αρχεία έχουν κλειδωθεί με τόσο δυνατή κρυπτογράφηση που δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος τρόπος μέχρι αυτή την στιγμή να ξεκλειδωθούν.

Σε καμία περίπτωση μην δώσετε τα χρήματα που ζητούν οι εκβιαστές αφού σε πολλές περιπτώσεις. όσοι πλήρωσαν δεν κατάφεραν να ξεκλειδώσουν τα αρχεία τους.



Τρόποι προστασίας

Κατ 'αρχήν, δεν πηγαίνετε να κάνετε κλικ τυχαία σε συνδέσμους σε ιστοσελίδες που δεν έχετε επισκεφτεί στο παρελθόν. Θα πρέπει να κατεβάζετε τα αρχεία μόνο από έμπιστες πηγές και ακόμα κι έτσι, μην κάνετε λήψη και εκτελείτε κάθε πρόγραμμα που θα συναντήσετε.
    
Δεύτερον, να αποφευχθεί το άνοιγμα συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δεν έχετε ζητήσει συγκεκριμένα ένα συνημμένο. Αυτό σημαίνει επίσης να μην ανοίγετε συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμη και αν είναι από κάποιον που γνωρίζετε, διότι στο πεδίο Προς: σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα στοιχεία μπορεί να είναι πλαστά, πράγμα που σημαίνει ότι το «πρόσωπο» που σας έστειλε το μήνυμα δεν το έχει στείλει στην πραγματικότητα.
    
Τρίτον, να κρατάτε πάντα το antivirus και το antimalware πρόγραμμα σας ενημερωμένα και να κάνετε μια πλήρη σάρωση του υπολογιστή σας σε τακτική βάση. Να θυμάστε, τα προγράμματα αυτά βοηθούν μόνο στην πρόληψη λοιμώξεων του κακόβουλου λογισμικού και σίγουρα δεν θα ανιχνεύσουν ούτε θα αφαιρέσουν το 100% των μολύνσεων.
    
Τέταρτον, θα πρέπει πάντα να κρατάτε ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα. Αν έχετε ακόμα Windows XP, θα πρέπει να τα αλλάξετε. Οι ενημερώσεις των Windows είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε τα Windows πλήρως ενημερωμένα. Εάν δεν κάνετε λήψη ενημερωμένων εκδόσεων των Windows σε τακτική βάση,  δημιουργείται ένα τεράστιο κενό ασφαλείας που επιτρέπει σε προγράμματα όπως το CryptoLocker να μπουν στο σύστημά σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που μπορεί να έχετε antivirus και antimalware  ο ιός μπορεί να περάσει τις άμυνες σας και να εκτελέσει χωρίς να το καταλάβετε.
    
Πέμπτον, βεβαιωθείτε ότι το τείχος προστασίας σας είναι ενεργοποιημένο και έχει ρυθμιστεί σωστά. Εάν εκτελείτε οποιαδήποτε έκδοση των Windows XP πέρα ​​(Service Pack 2), τότε Τείχος προστασίας των Windows είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Με απλά λόγια, το firewall μπορούν να εμποδίσει το κακόβουλο λογισμικό και να μπεί στον υπολογιστή σας, αν είστε συνδεδεμένοι σε ένα δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί ότι CryptoLocker μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα σε ένα τοπικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων δικτύου.
    
Τέλος, και μακράν το πιο σημαντικό, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των προσωπικών σας αρχείων σε ημερήσια βάση.  Καθώς και να κρατάτε αρχεία όπου είναι εφικτό ακόμα και σε CD/DVD η σε εξωτερικό δίσκο ο οποίος δεν πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένος με τον υπολογιστή σας. Αν ποτέ μολυνθείτε με CryptoLocker ή οποιοδήποτε ransomware / malware / ιό, μπορείτε να επανορθώσετε τη ζημιά 100% από την επαναφορά ενός αντιγράφου ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις