Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζετε στο Facebook ό,τι θέλετε να μείνει κρυφό




Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα προσωπικά σας δεδομένα που ανεβάσατε στο Facebook ασφαλή, θα πρέπει να ξανασκεφτείτε σοβαρά τι ανεβάζετε, ποιοι είναι (και παραμένουν) οι πραγματικοί σας φίλοι, πού κάνετε κλικ στο κοινωνικό δίκτυο, αλλά και πόσο συχνά αλλάζετε τον ισχυρό κωδικό σας.

Μια διαφορετική ματιά στο θέμα της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων που δημοσιοποιούμε μέσω Facebook ρίχνει ο επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Φοίνιξ, Dan Konzen.

Τι έχεις ανεβάσει στο FB; Ο καθηγητής επισημαίνει ότι όλα όσα υπάρχουν στο προφίλ μας είναι πληροφορίες δυνητικά προσβάσιμες από τρίτους. Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου έδειξε ότι τουλάχιστον στις ΗΠΑ δύο στους τρεις ενήλικες κατόχους λογαριασμού στα social media έχουν πέσει θύμα χάκινγκ (64%).

Απόρρητη προσωπική πληροφορία στο Facebook, όχι όμως δημόσια; Ακόμα κι αν έχουμε επιλέξει να μην δημοσιοποιήσουμε πληροφορίες όπως η διεύθυνση ή το τηλέφωνό μας, οι πληροφορίες αυτές δεν είναι παρά κρυμμένες πίσω από κάποια φίλτρα που οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να προσπεράσουν. Γι'αυτό θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε πριν δημοσιεύσουμε οτιδήποτε, είτε δημόσια, είτε σε περιορισμένο κύκλο.

Πόσους φίλους και πόσους «φίλους» έχετε στο Facebook; Επιπλέον, ο καθηγητής αναφέρεται στους φίλους και συνιστά να αναθεωρήσουμε τη σχέση που μας συνδέει με κάθε έναν από τους εκατοντάδες διαδικτυακούς μας φίλους στο μέσο: μπορεί να μην είναι πραγματικοί φίλοι, αλλά επίδοξοι υποκλοπείς που κατορθώνουν να μας πείσουν για τα φιλικά τους αισθήματα και έτσι να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες που στα χέρια τους μας καθιστούν ευάλωτους.

Πού κάνετε κλικ στο Facebook; Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στέκεται ο καθηγητής Konzen, είναι οι αλληλεπιδράσεις μας στο κοινωνικό δίκτυο, αναφερόμενος ιδιαίτερα στα link που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε: κάθε επιλογή link πρέπει να έχει σαφή σκοπό, διαφορετικά μπορεί να μας οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια (με κυριότερο την προσβολή του συστήματός μας με κακόβουλο λογισμικό).

Επιλέξτε ισχυρό κωδικό, που θα αλλάζετε κάθε τρεις και λίγο: Τέλος, ο καθηγητής αναφέρεται στη σημασία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης που περιέχει κεφαλαία και πεζά γράμματα, τουλάχιστον έναν αριθμό και ένα σύμβολο. Αντενδείκνυται η χρήση λέξεων ή φράσεων που προκύπτουν από στοιχεία για τη ζωή (π.χ. eimai30etwn), τις σχέσεις (π.χ. agapotondimitri) ή τα προσωπικά μας στοιχεία (odosmixalakopoulou80). Εκτός από τον ισχυρό κωδικό, ιδιαίτερη σημασία έχει και η συχνότητα αλλαγής του κωδικού αυτού -πρέπει να αλλάζετε τον κωδικό σας αρκετά συχνά για να παραμένετε ασφαλείς.

Στις συστάσεις αυτές να προσθέσουμε την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει η φύλαξη του κωδικού εισόδου σας στην θυρίδα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, καθώς εκεί καταλήγουν όλες οι ειδοποιήσεις της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις