Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

«Πάγωσαν» οι πωλήσεις υπολογιστών λόγω των Windows 10



Η αναμενόμενη κυκλοφορία των νέων Windows 10 στις 29 Ιουλίου έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να αναβάλουν την αγορά νέου υπολογιστή, ώστε αυτός να διαθέτει προεγκατεστημένο το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft.

Η συνέπεια είναι ότι οι πωλήσεις των κάθε είδους υπολογιστών διεθνώς -επιτραπέζιων, φορητών και ταμπλετών- εμφάνισαν επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τις εταιρείες ερευνών Gartner και IDC.

H Gartner εκτιμά ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις Η/Υ μειώθηκαν κατά 9,5% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όταν είχαν πωληθεί 68,4 εκατ. υπολογιστές όλων των ειδών. Η IDC εκτιμά ότι οι πωλήσεις στο φετινό δεύτερο τρίμηνο (χωρίς να περιλαμβάνονται οι ταμπλέτες) ήσαν μειωμένες κατά 11,8% σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας τα 66,1 εκατ.

Την μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων από το 2009 σημειώνουν οι επιτραπέζιοι υπολογιστές (desktop), ενώ οι μικροί και φθηνότεροι φορητοί υπολογιστές (tablets, notebooks) τα πάνε καλύτερα.

Οι αναλυτές πιστεύουν πάντως ότι γενικότερα οι πωλήσεις Η/Υ μετά το καλοκαίρι θα πάρουν πάλι τα πάνω τους, αν και η Gartner προβλέπει ότι σε ετήσια βάση τελικά θα υπάρξει μια πτώση πωλήσεων 4,4% το 2015.

Για το 2016 θεωρείται πιθανή μια αύξηση των πωλήσεων, αν και η IDC προειδοποιεί ότι ο «καννιβαλισμός» μεταξύ των ανταγωνιστικών συσκευών (πολλοί χρήστες προτιμούν να πάρουν νέο «έξυπνο» κινητό παρά νέο υπολογιστή) 'φρενάρει' την αγορά υπολογιστών.

Το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων διεθνώς στο δεύτερο τρίμηνο του φέτος είχε η κινεζική Lenovo με 19,7%. Η πρώτη πεντάδα παγκοσμίως δεν περιλαμβάνει την Apple.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις