Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Θα ανανεώσετε το antivirus ή θα αρκεστείτε στην ασφάλεια των Windows 10;


Κατά την αναβάθμιση των Windows, ελέγχεται εάν παραμένει σε ισχύ η συνδρομή σας σε λογισμικό antivirus και anti-malware. Έτσι κι αλλιώς, ότανα εγκαταστήσετε την αναβάθμιση στα Windows 10, το λειτουργικό θα απεγκαταστήσει την εφαρμογή ασφάλειας, αποθηκεύοντας τις ρυθμίσεις που την αφορούν. Αφού ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, και υπό την προϋπόθεση ότι η συνδρομή στο antivirus είναι ενεργή, τα Windows θα εγκαταστήσουν την νεότερη έκδοση του λογισμικού αυτού και θα επαναφέρουν τις ρυθμίσεις του. Διαφορετικά θα πρέπει να πρέπει να εμπιστευτείτε τον Windows Defender των Windows 10 -που φέρεται να είναι επίσης αναβαθμισμένος-, στις αμέτρητες ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου στις επιμέρους λειτουργίες των Windows και στο SmartScreen, τον έλεγχο που κάνει ο Edge σε κάθε σάιτ που επισκέπτεστε.

Πάντως ήδη, εταιρείες antivirus προωθούν σχετική ενημέρωση, και καλούν τους χρήστες των προϊόντων τους να ανανεώσουν την συνδρομή τους. Όσοι έχουν ενεργή συνδρομή, καλούνται να κάνουν δωρεάν αναβάθμιση στην νεότερη έκδοση του προγράμματος antivirus, η οποία έχει περάσει την δοκιμασία της συμβατότητας με τα Windows 10. Σας συνιστούμε να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο της εταιρείας ανάπτυξης του λογισμικού. Εκτός εάν θεωρείτε πως...

Είναι ασφαλή τα Windows 10;

H Microsoft έχει από καιρό επισημάνει κατ'επανάληψη πόσο ασφαλή θα είναι τα Windows 10. Μάλιστα, ο Chris Hallum, ανώτατο στέλεχος μάρκετινγκ της εταιρείας, έχει πει σε συνέντευξή του πως χρήστες και επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας, επειδή «έχουμε συμπεριλάβει μια πλήρη λύση αντιμετώπισης ιών στα Windows».

Εκτός από τον Windows Defender, η Microsoft έχει κάνει γνωστό ότι έχει λάβει τα μέτρα της σε πολλαπλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι τι κάνει ο Microsoft Edge, ο default browser των Windows 10. Το λεγόμενο SmartScreen επιθεωρεί τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται ο χρήστης για να βεβαιώσει ότι δεν κρύβεται κακόβουλο λογισμικό στον κώδικά τους. Επίσης, ο Edge αναλαμβάνει να ενημερώσει αυτόματα τα πρόσθετα στον browser ώστε να προστατεύσει τον χρήστη από κενά ασφαλείας που διαφορετικά θα έμεναν ανοικτά χωρίς τις τρέχουσες ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό θα συμβαίνει για παράδειγμα με το Adobe Flash που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους:
  • Ένα περιστατικό που έχει καταγραφεί αφορά το (προσωρινό) μπλοκάρισμα του Gmail, επειδή ο Edge το θεώρησε ύποπτο.Η δυνατότητα πρόσβασης αποκαταστάθηκε αργότερα.
  • Πρόβλημα έχει επίσης αναφερθεί κατά την δημιουργία εγγράφου στo Google Docs, όταν o Edge δεν «καταλάβαινε» πότε ο χρήστης πατούσε το spacebar. Η Microsoft έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να το επιλύσει.
  • Πριν αναβαθμίσετε, καλό θα ήταν να ελέγξετε στον δικτυακό τόπο των εταιρειών ανάπτυξης εάν έχει ελεγχθεί η συμβατότητα των εφαρμογών/apps τους με τα Windows 10.
Προβληματισμό αναμένεται να προκαλέσουν στους χρήστες οι ειδοποιήσεις του Windows Defender για πιθανά κακόβουλο λογισμικό που μπλοκάρεται όταν ο χρήστης ζητήσει να το τρέξει. Κι αυτό καθώς, στα Windows 8/8.1 είναι μάλλον αμφιλεγόμενο το τι θεωρεί ο Defender ως «πιθανά επικίνδυνο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις