Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying) είναι να μιλήσουν οι γονείς με το παιδί τους και να προσπαθήσουν να καταλάβουν περισσότερα για την κατάσταση, επισημαίνει η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας ESET. Θα πρέπει επίσης να συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην ανταποκρίνονται σε απειλές, να μην διαγράφουν ωστόσο τα μηνύματα, καθώς θα χρειαστούν για να αποδείξουν ότι υφίσταται παρενόχληση, συμβουλεύει η εταιρεία με αφορμή σχετική έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από την έρευνα της ESET διαπιστώνεται πως το 54 τοις εκατό των γονέων στην Μ.Βρετανία αγνοεί πλήρως αν το παιδί του έχει υποστεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο.
Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου που «οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πλειονότητα των νέων ανθρώπων θα βιώσουν κάποια στιγμή», η ESET αναφέρει πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση του cyber bullying, αλλά όλα εξαρτώνται από το ποιος είναι αυτός που πραγματοποιεί τον εκφοβισμό.
Αν πρόκειται για ένα άλλο παιδί στο σχολείο, ο γονέας θα πρέπει να επικοινωνήσει με το δάσκαλο.
Αν πρόκειται για έναν ξένο, ο γονέας θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο του Internet (ISP), καθώς μπορεί να εμποδίσει το άτομο να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το παιδί.
Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, συνιστάται να προσεγγίσει πράγματι ο γονέας αυτόν που εκφοβίζει, καθώς συνήθως αυτή η τακτική επιφέρει περαιτέρω προβλήματα Προηγουμένως, η ESET συμβουλεύει τους κηδεμόνες να κάνουν τα εξής:
1. Να διατηρούν απαραιτήτως ενημερωμένο το antivirus και το λογισμικό ασφαλείας.
2. Να κάνουν οπωσδήποτε ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών.
3. Να είναι προσεκτικοί και να παρακολουθούν τη ιντερνετική σύνδεση που χρησιμοποιούν τα παιδιά: να ορίζουν έναν κωδικό πρόσβασης και να επιτρέπουν στα παιδιά να σερφάρουν στο διαδίκτυο μόνο σε περιόδους που μπορούν να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις δραστηριότητές τους online. Θα πρέπει ακόμα, να ορίζουν σαφείς κανόνες σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
4. Να καθοδηγούν τα παιδιά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο: δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε αγνώστους στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα.
5. Να ελέγχουν την κάμερα web, καθώς μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από τους επίδοξους εγκληματίες. Τους καλεί να αποσυνδέουν ή να την καλύπτουν όταν δεν χρησιμοποιείται. Υπάρχει κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να έχει πρόσβαση στην κάμερα σας χωρίς να το γνωρίζετε ή, αν παραβιαστεί η συσκευή σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απομακρυσμένα. Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν κάμερα μόνο για εγκεκριμένη επικοινωνία: με γνωστούς φίλους και την οικογένεια.
6. Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν το δικό σας χρονολόγιο ή του παιδιού σας μπορούν να το δουν «Όλοι» ή «Φίλοι φίλων», τότε έχετε χάσει τον έλεγχο του ποιος έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία.
7. Οι πληροφορίες που αναρτώνται στο διαδίκτυο δεν εξαφανίζονται. Μην υποθέσετε ότι όταν διαγράφετε μια φωτογραφία ή ακόμα και ολόκληρο το λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχετε διαγράψει αυτόματα όλα τα δεδομένα για πάντα. Εικόνες και πληροφορίες ενδέχεται να έχουν ήδη αποθηκευτεί στον υπολογιστή κάποιου άλλου. Τα παιδιά και οι γονείς θα πρέπει να σκέφτονται πολύ προσεκτικά για το ποιες φωτογραφίες και λεπτομέρειες θα αναρτήσουν στο Διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου