Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

5G: Τι είναι και ποια τα χαρακτηριστικά του


Ζούμε στην εποχή της γρήγορης εξέλιξης των ταχυτήτων με αποτέλεσμα να άρχονται νέες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. To 5G αποτελεί σημείο αναφοράς μίας τέτοιας εξέλιξης

Το 5G τελικά γίνεται πραγματικότητα.Έχει ήδη αρχίσει και επεκτείνεται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και αναμένεται η παγκόσμια «εξάπλωσή» του του μέσα στο 2020. Σε αντίθεση με το γνωστό στους περισσότερους από εμάς 4G, το 5G θα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά πιο αναβαθμισμένα.
Τι είναι το 5G;

Πριν να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί το 5G, πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι το 5G. Το 5G είναι η επόμενη γενιά κινητής ευρυζωνικότητας, που θα αντικαταστήσει ή τουλάχιστον θα αυξήσει τη σύνδεση 4G LTE. Με το 5G, βλέπετε ταχύτατες ταχύτητες λήψης και φόρτωσης. Η καθυστέρηση ή ο χρόνος που απαιτείται για την επικοινωνία με ασύρματα δίκτυα θα μειωθεί δραστικά.


Πώς λειτουργεί;

Σε αντίθεση με το LTE, το 5G λειτουργεί σε τρεις διαφορετικές ζώνες φάσματος. Ενώ αυτό μπορεί να μην φαίνεται σημαντικό, θα έχει δραματική επίδραση στην καθημερινή σας χρήση. Το φάσμα χαμηλής ζώνης μπορεί επίσης να περιγραφεί ως φάσμα υπό 1 GHz. Το φάσμα χαμηλής ζώνης προσφέρει μεγάλη περιοχή κάλυψης και διείσδυση τοίχων. Οι κορυφαίες ταχύτητες δεδομένων θα ξεπεράσουν τα 100Mbps. 


Διαδικασία

Η T-Mobile είναι ο «πρωταγωνιστής» όταν πρόκειται για φάσμα χαμηλών συχνοτήτων. Ο μεταφορέας συγκέντρωσε ένα τεράστιο φάσμα 600MHz σε μια δημοπρασία της Federal Communications Commission (FCC) το 2017 και το χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει γρήγορα το εθνικό του δίκτυο 5G.

Το μεσαίο εύρος ζώνης παρέχει γρηγορότερες ταχύτητες και χαμηλότερη καθυστέρηση από τη χαμηλή ζώνη. Εντούτοις, αποτυγχάνει να διεισδύσει στα κτίρια τόσο αποτελεσματικά όσο ένα φάσμα χαμηλής ζώνης. Αναμένονται μέγιστες ταχύτητες έως 1Gbps στο φάσμα των μέσων ζωνών.

Το Sprint έχει την πλειοψηφία του αχρησιμοποίητου φάσματος μέσης ζώνης στις Η.Π.Α. Ο φορέας χρησιμοποιεί Massive MIMO για να βελτιώσει τη διείσδυση και την περιοχή κάλυψης στην μεσαία ζώνη. Οι μαζικές ομάδες MIMO ομαδοποιούν πολλαπλές κεραίες σε ένα ενιαίο κιβώτιο, και σε έναν ενιαίο πύργο κυψέλης.

Αυτές οι κεραίες έχουν σκοπό τη δημιουργία πολλαπλών ταυτόχρονων δοκών σε διαφορετικούς χρήστες. Η Sprint θα χρησιμοποιήσει επίσης Beamforming για να ενισχύσει την υπηρεσία 5G στη μεσαία ζώνη. Αυτό στέλνει ένα μόνο εστιασμένο σήμα σε κάθε χρήστη. Τα συστήματα που το χρησιμοποιούν παρακολουθούν κάθε χρήστη για να βεβαιωθούν ότι έχουν ένα συνεπές σήμα. 


Φάσμα υψηλής συχνότητας

Το φάσμα υψηλών συχνοτήτων είναι αυτό που προσφέρει τις υψηλότερες επιδόσεις για 5G, αλλά με μεγάλες αδυναμίες. Συχνά αναφέρεται ως mmWave. Το φάσμα υψηλών συχνοτήτων μπορεί να προσφέρει μέγιστες ταχύτητες μέχρι 10Gbps και έχει εξαιρετικά χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση. Το κύριο μειονέκτημα της υψηλής ζώνης είναι ότι έχει χαμηλή περιοχή κάλυψης και η διείσδυση του κτιρίου είναι κακή.

Η AT & T, η T-Mobile και η Verizon κυκλοφορούν όλο το φάσμα υψηλών συχνοτήτων. Η κάλυψη 5G για τους μεταφορείς θα αποσυρθεί από την LTE, ενώ εργάζονται για την κατασκευή εθνικών δικτύων. Δεδομένου ότι οι θυσίες φάσματος υψηλών συχνοτήτων δημιουργούν διείσδυση και περιοχή κάλυψης για υψηλή ταχύτητα, θα βασίζονται σε πολλά μικρά «cells». Πρόκειται για σταθμούς βάσης χαμηλής κατανάλωσης που καλύπτουν μικρές γεωγραφικές περιοχές και μπορούν να συνδυαστούν με το Beamforming για την ενίσχυση της κάλυψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις