Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Windows XP - Πολυ σκληρά για να πεθάνουν




Τα Windows XP αποδεικνύονται πολύ σκληρά για να πεθάνουν.

Σχεδόν το 20% συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα. Σε πραγματικά στοιχεία ο αριθμός των χρηστών μειώνεται συνεχώς αφού πριν 1 χρόνο ακριβώς το ποσοστό ήταν στο 35% όμως τα windows XP που αισίως μπήκαν στον 14ο χρόνο από την κυκλοφορία τους να παραμένουν ακόμα ένα ζωντανό λειτουργικό και πιο πολύ ανθεκτικό απ' ότι μπορούσε να υπολογίσει η Microsoft.

Παρόλο που η Microsoft διέκοψε την υποστήριξη για Windows XP τον Απρίλιο του 2014 που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον νέες διορθώσεις σφαλμάτων ή άλλες ενημερώσεις, πράγμα που αφήνει τους χρήστες που δεν έχουν αλλάξει ακόμα λειτουργικό σύστημα ευάλωτους σε απειλές ασφάλειας δεν φαίνεται ωστόσο αρκετοί πρόθυμοι να αναβαθμίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα δώσει συνολικά σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2017 για την συνέχιση της υποστήριξης και των ενημερώσεων ασφαλείας για τα Windows XP, Office 2003, Windows Server 2003 και το Exchange 2003. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ακόμα 100.000 μηχανήματα που τρέχουν Windows XP και ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις από Ρώσους και Κινέζους hackers. Μεγάλος αριθμός υπολογιστών με το λειτουργικό βρίσκονται επίσης σε λειτουργία στο αμερικανικό δημόσιο.

Οπότε μπορούμε να υπολογίσουμε οτι και στο ελληνικό δημόσιο, στο έβδομο χρόνο της κρίσης πλέον με όλες τις δαπάνες περιορισμένες οτι τουλάχιστον το 70% των υπολογιστών λειτουργούν ακόμα με Windows XP και θα λειτουργούν και για πολύ ακόμα προφανώς.

Παρόμοια συμβόλαια συνέχισης υποστήριξης για τα Windows XP υπέγραψαν με την Microsoft και η Βρετανική και Ολλανδική κυβέρνηση.

Οι αμετανόητοι χρήστες των Windows XP άρχισαν πλέον να μειώνονται δραστικά μετα την κυκλοφορία των Windows 10 αφού για πολλούς το δύσκολο σε χειρισμό μενού των Windows 8 λειτουργούσε αποτρεπτικά σε μια προοπτική αναβάθμισης σε συνάρτηση με την απόσυρση των παλιών μηχανημάτων λόγω ηλικίας και βλαβών μεγάλου κόστους, ώστε η αγορά νέου υπολογιστή με Windows 10 να είναι μια λιγότερο ακριβή επιλογή σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις