Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Η Microsoft ετοιμάζεται να λανσάρει τα Windows 9

Ηταν Νοέμβριος του 1985 όταν η Microsoft λάνσαρε την πρώτη έκδοση των Windows με τον αριθμό 1.0. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και πίσω στο παρόν, η Microsoft ετοιμάζεται να το «γιορτάσει» λανσάροντας τη νέα... ένατη έκδοση του λογισμικού που αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» της επί σειράν ετών.Τα Windows 9, τα γνωστά και με την κωδική ονομασία «Threshold», είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο την άνοιξη του 2015. Εάν πιστέψουμε ωστόσο όσα αποκαλύπτει ο καλά ενημερωμένος ιστοχώρος «ZDnet», τότε μια preview έκδοση του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της άμεσα, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, και θα είναι διαθέσιμη χωρίς περιορισμούς σε όποιον χρήστη ενδιαφέρεται να την κατεβάσει-δοκιμάσει.

Ο βαθμός διείσδυσης των προηγούμενων εκδόσεων Windows 8 και 8.1 μάλλον δεν ήταν ο επιθυμητός, καθώς αυτές κατέχουν σήμερα από κοινού μερίδιο της αγοράς που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% και δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν κοινό από τα κατά πολύ δημοφιλέστερα Windows 7 και XP. Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τα Windows 9 θα είναι λοιπόν να καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν τα 8, τα οποία υπενθυμίζεται πως κυκλοφόρησαν επισήμως το καλοκαίρι του 2012.

Τα νέα «θέλγητρα»
Οσο για τα νέα «θέλγητρα» της επερχόμενης αναβαθμισμένης έκδοσης, οι φήμες οργιάζουν. Πιο συγκεκριμένα, οι έχοντες εσωτερική πληροφόρηση εστιάζουν στη μεγαλύτερη «ευελιξία» του νέου συστήματος, το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στα «μέτρα» των διαφόρων συσκευών, είτε πρόκειται για παραδοσιακά desktop-PCs και laptops είτε για tablets και smart-phones με οθόνες αφής.

Επιπλέον, κρίνοντας από τα ουκ ολίγα σχετικά δημοσιεύματα, όλα δείχνουν πως η νέα έκδοση των Windows θα φέρει ενσωματωμένη μια εκδοχή της «ηλεκτρονικής προσωπικής βοηθού» που γνωρίσαμε ως «Cortana» στο λογισμικό για κινητά τηλέφωνα Windows Phone 8.1, όπερ σημαίνει πως θα μπορεί να δέχεται και να εκτελεί φωνητικές εντολές καθώς και να «απαντάει» με φωνητικές υπενθυμίσεις.

Δημιούργημα του Ελληνα (και πιο συγκεκριμένα Ξανθιώτη) developer Σάββα Παραστατίδη, η λειτουργία «Cortana» έκανε την παρθενική της εμφάνιση προ τεσσάρων μηνών ως βέλος στη φαρέτρα του λογισμικού για κινητά τηλέφωνα Windows Phone 8.1.

Ουσιαστικά, επρόκειτο για την απάντηση της Microsoft στους «ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς» άλλων εταιρειών, όπως είναι ο Siri της Apple στο iPhone και ο Google Now στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που τρέχουν με λειτουργικό Android.

Επί της ουσίας μιλάμε για μια λειτουργία που επιτρέπει στον υπολογιστή ή το κινητό μας τηλέφωνο να εκτελεί φωνητικές εντολές (επί παραδείγματι εντολές για τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και ορισμό υπενθυμίσεων ή ακόμη και για αναζητήσεις συγκεκριμένων όρων στο Διαδίκτυο και υπαγόρευση κειμένων προς πληκτρολόγηση).

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στο στρατόπεδο της Microsoft εξετάζουν πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο μετονομασίας του Internet Explorer, ο οποίος παρά τα προβλήματά του εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο σχεδόν 60% στην αγορά των browsers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις