Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Η Microsoft ετοιμάζεται να λανσάρει τα Windows 9





Ηταν Νοέμβριος του 1985 όταν η Microsoft λάνσαρε την πρώτη έκδοση των Windows με τον αριθμό 1.0. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια και πίσω στο παρόν, η Microsoft ετοιμάζεται να το «γιορτάσει» λανσάροντας τη νέα... ένατη έκδοση του λογισμικού που αποτελούσε τη «ναυαρχίδα» της επί σειράν ετών.Τα Windows 9, τα γνωστά και με την κωδική ονομασία «Threshold», είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο την άνοιξη του 2015. Εάν πιστέψουμε ωστόσο όσα αποκαλύπτει ο καλά ενημερωμένος ιστοχώρος «ZDnet», τότε μια preview έκδοση του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της άμεσα, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, και θα είναι διαθέσιμη χωρίς περιορισμούς σε όποιον χρήστη ενδιαφέρεται να την κατεβάσει-δοκιμάσει.

Ο βαθμός διείσδυσης των προηγούμενων εκδόσεων Windows 8 και 8.1 μάλλον δεν ήταν ο επιθυμητός, καθώς αυτές κατέχουν σήμερα από κοινού μερίδιο της αγοράς που αντιστοιχεί περίπου στο 12,5% και δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν κοινό από τα κατά πολύ δημοφιλέστερα Windows 7 και XP. Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τα Windows 9 θα είναι λοιπόν να καταφέρουν ό,τι δεν κατάφεραν τα 8, τα οποία υπενθυμίζεται πως κυκλοφόρησαν επισήμως το καλοκαίρι του 2012.

Τα νέα «θέλγητρα»
Οσο για τα νέα «θέλγητρα» της επερχόμενης αναβαθμισμένης έκδοσης, οι φήμες οργιάζουν. Πιο συγκεκριμένα, οι έχοντες εσωτερική πληροφόρηση εστιάζουν στη μεγαλύτερη «ευελιξία» του νέου συστήματος, το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στα «μέτρα» των διαφόρων συσκευών, είτε πρόκειται για παραδοσιακά desktop-PCs και laptops είτε για tablets και smart-phones με οθόνες αφής.

Επιπλέον, κρίνοντας από τα ουκ ολίγα σχετικά δημοσιεύματα, όλα δείχνουν πως η νέα έκδοση των Windows θα φέρει ενσωματωμένη μια εκδοχή της «ηλεκτρονικής προσωπικής βοηθού» που γνωρίσαμε ως «Cortana» στο λογισμικό για κινητά τηλέφωνα Windows Phone 8.1, όπερ σημαίνει πως θα μπορεί να δέχεται και να εκτελεί φωνητικές εντολές καθώς και να «απαντάει» με φωνητικές υπενθυμίσεις.

Δημιούργημα του Ελληνα (και πιο συγκεκριμένα Ξανθιώτη) developer Σάββα Παραστατίδη, η λειτουργία «Cortana» έκανε την παρθενική της εμφάνιση προ τεσσάρων μηνών ως βέλος στη φαρέτρα του λογισμικού για κινητά τηλέφωνα Windows Phone 8.1.

Ουσιαστικά, επρόκειτο για την απάντηση της Microsoft στους «ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς» άλλων εταιρειών, όπως είναι ο Siri της Apple στο iPhone και ο Google Now στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα που τρέχουν με λειτουργικό Android.

Επί της ουσίας μιλάμε για μια λειτουργία που επιτρέπει στον υπολογιστή ή το κινητό μας τηλέφωνο να εκτελεί φωνητικές εντολές (επί παραδείγματι εντολές για τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου και ορισμό υπενθυμίσεων ή ακόμη και για αναζητήσεις συγκεκριμένων όρων στο Διαδίκτυο και υπαγόρευση κειμένων προς πληκτρολόγηση).

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, στο στρατόπεδο της Microsoft εξετάζουν πλέον ακόμη και το ενδεχόμενο μετονομασίας του Internet Explorer, ο οποίος παρά τα προβλήματά του εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο σχεδόν 60% στην αγορά των browsers.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Για εξαπάτηση από μαζικά sms προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος



Για μαζικό sms που παραπλανεί τους κατόχους κινητών τηλεφώνων προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε ανακοίνωση της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων είναι τυχαίοι χρήστες, που ενημερώνονται παραπλανητικά ότι ο κάτοχος του τηλεφώνου έχει κερδίσει ποσό ύψους 850.000 Λιρών Αγγλίας, από διαγωνισμό μεγάλης εταιρείας και στη συνεχεία, για να εισπράξουν το ποσό, προτρέπει τους χρήστες να επισκεφτούν συγκεκριμμένη ιστοσελίδα του διαδικτύου και έπειτα τους ζητά να πληκτρολογήσουν τον επισυναπτόμενο κωδικό για να μάθουν τις λεπτομέρειες είσπραξης του ποσού.

Επισημαίνεται ότι το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και αναφέρει «Your Mobile Number has Won 850.000 British Pounds in the ongoing Samsung Promo. Visit and click on Prize at the top menu. Your Samsungk: 10965»

Ακολούθως, εφόσον ο χρήστης πεισθεί για την υποτιθέμενη νίκη του στο διαγωνισμό και αρχίσει να επικοινωνεί με τους δράστες, του ζητείται να αποστείλει χρήματα με διάφορες αιτιολογίες, όπως προπληρωμή φόρων ή έξοδα εκταμίευσης των χρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:

· Να μην πείθονται σε μηνύματα (sms ή email) που αναφέρουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο όμως ποτέ δεν δήλωσαν συμμετοχή.

· Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων στους δράστες.

· Να μην καταβάλουν κανένα χρηματικό ποσό στους δράστες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα:

· Με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του application «CYBER KID»

· Να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210-6476464 και

· Να αποστέλλουν το ερώτημα τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr για την λήψη οδηγιών ή για να καταγγείλουν την παράνομη δραστηριότητα.

Παράλληλα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr και συγκεκριμένα στην επιλογή «Οδηγός του Πολίτη» έχουν αναρτηθεί χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις