Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Απάτη το κείμενο περί προστασίας 'προσωπικών πληροφοριών' στο Facebook



Το Facebook δεν ξέρει να διαβάζει ελληνικά (ακόμα)




Οι έλληνες χρήστες του Facebook αναρτούν "Σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2014" το παρακάτω βαρύγδουπο κείμενο που -υποτίθεται- ότι θα τους προφυλάξει από την "κλοπή προσωπικών πληροφοριών" από το Facebook:

Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει λογισμικό που επιτρέπει την κλοπή προσωπικών πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: Σήμερα, 27 Νοεμβρίου του 2014, απαντώντας στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, σχέδια, τέχνη, φωτογραφίες, κείμενα, κλπ, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου. Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή. Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο αντιγράψτε το και επικολλήστε το στον τοίχο του Facebook. Αυτό θα επιτρέψει να τεθούν υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, αντιγράψει, διανείμει, αναμεταδώσει, ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και το περιεχόμενό του. Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, φοιτητές, αντιπροσώπους ή / και άλλο προσωπικό που τελεί υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου.

Υποπτεύθηκα ότι το κείμενο είναι απλά μια "σιδερωμένη" βερσιόν ενός αγγλικού κειμένου που πέρασε από τον προκρούστη του Google Translate, από διάφορες 'χτυπητές' φράσεις ("ανοικτή οντότητα κεφαλαίου") που εμφανίζονται εδώ κι εκεί .

Στο μεταξύ ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος πόσταρε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook το παρακάτω κείμενο:





Και τότε απλά σκέφτηκα να αναζητήσω στο Google τα υποτιθεμενα άρθρα που επικαλείται το κείμενο (L.111,112 και 113) αντικαθιστώντας το "και" με το "and".

Ω του θαύματος, εμφανίστηκε στο autocomplete του Google , η φράση ήδη συμπληρωμένη σαν μαγική εικόνα, και καπάκι, η... απάτη.

Το "σωτήριο" Hoax Slayer, αναφέρει ότι το κείμενο έρχεται και επανέρχεται ως viral σε διάφορες μικροπαραλλαγές, από το 2012, αλλά πρόκειται για ένα "άχρηστο και παραπληνητικό κείμενο μηδενικής αξίας".

Στο εκτενές άρθρο του για το εν λόγω κείμενο και όλες τις παραλλαγές του, το Hoax Slayer τα αποδομεί παράγραφο προς παράγραφο καταλήγοντας ότι το ποστάρισμα, το share και ο σχολιασμός του το μόνο που κάνουν είναι να γεμίζουν το χονολόγιο και τους σέρβερ του Facebook με "ψηφιακά σκουπίδια".

Hoax, απάτη, μούφα.

Βεβαια, το ότι σάρωσε τα προφίλ χιλιάδων ελληνόφωνων λογαριασμών, ένα κάπως σουλουπωμένο κείμενο νομιμοφάνειας, σε βάζει σε σκέψεις για τον τρόπο που οι συμπολίτες μας, ναι μεν συναινούν με τους όρους χρήσης του Facebook, (ναι, αυτούς που δεν διαβάζει κανείς) αλλά είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν από την καρέκλα, νομίζοντας ότι θα υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους με δυο-τρία κλικ.

Συζητώντας με τον κ. Σωτηρόπουλο σχετικά με την άποψή του για το άνωθι κείμενο που σάρωσε σήμερα τα ελληνικά χρονολόγια, μας είπε:

"(Η άποψή μου είναι) αρνητική, γιατί δείχνει ότι όσοι το χρησιμοποιούν γνωρίζουν μεν τα δικαιώματά τους, αλλά δεν τα διεκδικούν σωστά."

BTW: Οι ανανεωμένοι όροι χρήσης του Facebook, σε σχετικά κατανοητή γλώσσα, που θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2015, βρίσκονται εδώ.

(Μια αρκετά πετυχημένη και αναλυτική αποδόμηση μιας παραλλαγής του κειμένου, μπορείτε να βρείτε και σε αυτό το σύνδεσμο, από την δικηγόρο Φωτεινή Ντούρα)

http://www.lifo.gr/team/spyrosvj/53430#comment 

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Πώς να κρατήσετε το PC σας ασφαλές τώρα που έληξε η υποστήριξη των Windows XP

 
Μετά από 12 χρόνια η Microsoft σταμάτησε να παρέχει ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας για τα Windows XP  στις 8 Απριλίου 2014. Χωρίς την προστασία της Microsoft, όλα οι υπολογιστές με αυτή την έκδοση των Windows γίνονται εν δυνάμει στόχοι..

Σχεδόν το 30% των συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο υπολογιστών εξακολουθούν να τρέχουν Windows XP.  Δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά αλλά κάθε μέρα τα προβλήματα ασφαλείας θα αυξάνονται. Η ίδια η Microsoft έχει βαπτιστεί τον όρο «Zero day for ever”

Για να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση σε νέα έκδοση των Windows. Για όσους δεν μπορείτε λόγω παλαιότητας των μηχανημάτων, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.

Πρόκειται φυσικά για προσωρινές λύσεις και όχι για κάτι μόνιμο

Κατανοήση των κινδύνων

Όταν η Microsoft λέει ότι τερματίζει την υποστήριξη για τα Windows XP, αυτό σημαίνει ότι δεν θα παράγει πλέον patches ασφαλείας για τα τρωτά σημεία του λειτουργικού συστήματος. Καθώς περνάει ο καιρός, όλο και πιο κρίσιμα κενά ασφαλείας θα βρεθούν, και οι επιτιθέμενοι θα έχουν το πεδίο ελεύθερο για την εκμετάλλευσή τους. Μεγάλοι οργανισμοί μπορούν να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την συνέχιση της υποστήριξης των Windows XP, αλλά αυτές οι ενημερώσεις δεν θα φθάσουν ποτέ στους απλούς χρήστες ή τις μικρές επιχειρήσεις.


Οι επιτιθέμενοι περιμένουν να εκμεταλλευτούν τα κενά που ήδη γνωρίζουν για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους. Τα προβλήματα ασφαλείας δεν θα διορθωθούν και θα συνεχίσουν την δραστηριότητα τους μέχρι και το τελευταίο σύστημα με Windows XP εξαφανιστεί από το Internet.
Άλλοι προγραμματιστές λογισμικού θα σταματήσουν τελικά την υποστήριξη των Windows XP, όπως ακριβώς υποστηρίζει πλέον τα Windows 98, δημιουργώντας ακόμη πιο πολλά κενά ασφαλείας. Αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά τα Windows XP, σταδιακά θα εγκαταλειφθούν από όλους.

Επιλέξτε το λογισμικό σας

Εάν χρησιμοποιείτε Internet Explorer της Microsoft, ήρθε η ώρα να τον αφήσετε. Ο Internet Explorer 8, η πιο πρόσφατη έκδοση που είναι διαθέσιμη για τα Windows XP, είναι ήδη αρκετές γενιές παλιός και δεν θα λαμβάνει πλέον ενημερωμένες εκδόσεις κώδικα ασφαλείας. Το Google Chrome θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα Windows XP τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2015 ενώ ο Mozilla Firefox δεν έχει ανακοινώσει σχέδια να σταματήσει να υποστηρίζει τα Windows XP. Έτσι αλλάξτε στο Chrome ή στον Firefox και θα έχετε ένα ασφαλές, σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης.


Τα περισσότερα antivirus θα εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα Windows XP. Το Microsoft Security Essentials σύμφωνα με ανακοίνωση της Microsoft θα συνεχιστεί μέχρι τις 14 Ιουλίου 2015. 30 διαφορετικές εταιρίες antivirus επίσης δήλωσαν ότι θα έχουν εκδόσεις για τα Windows XP τουλάχιστον μέχρι τις 8 Απριλίου 2015. Οι περισσότεροι δεσμεύονται να στηρίξουν το λειτουργικό σύστημα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι το 2016.

Να είστε βέβαιος ότι χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς που είναι ενημερωμένο γιατί π.χ. μία ληγμένη έκδοση του Norton η του Avast  δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Ένα Antivirus δεν είναι αλάνθαστο και σίγουρα καλό είναι να έχετε στο σύστημα σας και κάποιο πρόγραμμα anti-malware.

Αν ακόμα χρησιμοποιείτε το Outlook Express, θα πρέπει το αλλάξετε άμεσα. Αν έχετε συνηθίσει να δουλεύετε σε περιβάλλον Outlook, μπορείτε να δουλέψετε με μία πλήρη έκδοση του Outlook που περιλαμβάνεται στο Microsoft Office 2007 και μετά.

Υπάρχει επίσης το Mozilla Thunderbird με ενημερώσεις ασφαλείας αν και είναι άγνωστο πόσο θα συνεχίσει να υποστηρίζεται στα Windows XP. Φυσικά, μπορείτε πάντα  να χρησιμοποιήσετε μία web-based υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Chrome ή το Firefox.






Η Microsoft θα σταματήσει την υποστήριξη του Office 2003, στις 8 Απριλίου, 2014. Αν χρησιμοποιείτε το Office 2003 ή, ακόμη χειρότερα, το Office XP  θα πρέπει να αναβαθμίσετε σε μία νεότερη υποστηριζόμενη έκδοση του Office (2007, 2010, 2013)



Αφαιρέστε την Java

Η Java έχει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Αν δεν χρειάζεστε πραγματικά Java για ένα συγκεκριμένο σκοπό, θα πρέπει να την απεγκαταστήσετε. Εάν την χρειάζεστε , φροντίστε να απενεργοποιήσετε το πρόθετο (plug-in) και να ενημερώνετε πάντοτε στην τελευταία έκδοση.

Άλλα πρόσθετα που είναι επίσης συχνά ευάλωτα είναι. Adobe Flash και Adobe Reader. Οι σύγχρονες εκδόσεις τους ενημερώσετε αυτόματα, αλλά τις παλαιότερες θα πρέπει να τις αναβαθμίσετε χειροκίνητα άμεσα. Αν δεν χρειάζεστε αυτές τις εφαρμογές, θα πρέπει να τις καταργήσετε για να προστατεύσετε το σύστημα σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

O έλεγχος πρόσθετων του Firefox εξασφαλίζει ότι τα πρόσθετα είναι ενημερωμένα.



Απενεργοποιήστε την σύνδεση δικτύου

Ας πούμε ότι στα Windows XP  να εκτελέσετε κάποια εμπορική η λογιστική  ή να συνδεθείτε σε κάποια εφαρμογή που δεν λειτουργεί με νεότερες εκδόσεις των Windows. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αποσυνδέσετε το μηχάνημα με Windows XP μηχάνημα από το δίκτυο.

Σίγουρα, δεν θα είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, αν χρειάζεστε στο Internet ή ακόμη και το τοπικό δίκτυο αλλά αν μπορείτε, αυτό είναι ο πιο εύκολος αν και ανορθόδοξος τρόπος για να κρατήσετε έναν υπολογιστή με Windows XP ασφαλή.

Εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα

Ας πούμε ότι έχετε ένα παλιό υπολογιστή με Windows XP που λειτουργεί καλά για την περιήγηση στο διαδίκτυο και απλά δεν θέλετε να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή ή μια νέα έκδοση των Windows. Για να παραμείνετε ασφαλείς, μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε το Ubuntu Linux. Αυτό το εντελώς δωρεάν λειτουργικό συστήμα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε παλαιότερα μηχανήματα και θα έχει υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια. Ο δήμος του Μονάχου στη Γερμανία μοίρασε στους πολίτες του DVD με έκδοση του Ubuntu Linux για να τους βοηθήσει να παρακάμψουν τις απειλές από το τέλος της υποστήριξης των Windows XP.

Ένας υπολογιστής που τρέχει Ubuntu Linux







Εάν είστε έτοιμοι να κάνετε αναβάθμιση σε μια νέα έκδοση των Windows, αλλά τα Windows 8 δεν θα διευκολύνουν, μπορείτε ακόμα να κάνετε αναβάθμιση σε Windows 7 τα οποία θα υποστηρίζονται μέχρι το 2020, ωστόσο δεν θα λειτουργήσουν σε πολύ παλιά μηχανήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνη λύση είναι η αγορά νέου υπολογιστή και να χρησιμοποιήσετε έτσι την σύγχρονη έκδοση των Windows που περιλαμβάνονται.

Ακόμα και αν με όλα αυτά μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τα Windows XP για λίγο ακόμα, θα πρέπει πραγματικά να κάνετε σχέδια για ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Δεν χρειάζεται να πάτε στα Windows 8, αλλά δεν μπορείτε να μείνετε στα Windows XP, όχι για πολύ, τουλάχιστον.

Δημοφιλείς αναρτήσεις