Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση: 75.000 ταυτόχρονα 'χτυπήματα' σε 90 χώρες








Παγκόσμια κυβερνοεπίθεση είναι σε εξέλιξη από την Παρασκευή, με κατασκευαστές προγραμμάτων προστασίας να μιλούν για 75.000 μολύνσεις - επιθέσεις σε πάνω από 90 χώρες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες υπολογιστές του έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης, καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες υποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση εναντίον συστημάτων σε δεκάδες χώρες.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Ιρίνα Βολκ, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η επίθεση επιχειρήθηκε με κακόβουλο λογισμικό το οποίο πλήττει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows, εκμεταλλευόμενο αδυναμίες του.

Περίπου 1.000 υπολογιστές του υπουργείου μολύνθηκαν και μπήκαν σε καραντίνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, που επέμεινε πως η επίθεση έχει αποκρουστεί. Μια πηγή ενήμερη για την επίθεση διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι το υπουργείο δεν απώλεσε δεδομένα στις επιθέσεις αυτές.

Στόχος επίθεσης ανακοίνωσε ότι έγινε και η ρωσική τράπεζα Sberbank, το μεγαλύτερο ταμιευτήριο της χώρας, που όμως επίσης διαβεβαίωσε ότι κατάφερε να την αποκρούσει.

«Τα συστήματα κυβερνοασφάλειας εντόπισαν έγκαιρα τις προσπάθειες παρείσφρησης στις υποδομές της τράπεζας. Το δίκτυο της τράπεζας έχει εγκατεστημένα προγράμματα ασφαλείας για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων. Ο ιός δεν παραβίασε το σύστημα», σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της τράπεζας.

Η Microsoft, η αμερικανική εταιρεία-κολοσσός του λογισμικού, ανακοίνωσε ότι εντόπισε και διόρθωσε το πρόβλημα που προκαλούσε το κακόβουλο λογισμικό WannaCrypt, αξιοποιώντας μια ήδη γνωστή αδυναμία ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα Windows.

Το κακόβουλο πρόγραμμα αυτό κλειδώνει τους υπολογιστές και δεν επιτρέπει στους κατόχους τους την πρόσβαση αν δεν πληρώσουν στον δράστη της επίθεσης 300 δολάρια σε bitcoins για να ξεκλειδώσει τα μολυσμένα αρχεία. Για αυτού του είδους τα κακόβουλα προγράμματα οι ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας χρησιμοποιούν τον (σ.σ. αμετάφραστο, αλλά αυτοεπεξηγηματικό) όρο ransomware. 


Στόχος και οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι

Πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων, της Deutsche Bahn, επλήγησαν από κακόβουλο λογισμικό καθώς μια κυβερνοεπίθεση δίχως προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο κλείδωσε χιλιάδες υπολογιστές, σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Bild γράφει πως πολλές από τις οθόνες που προβάλλουν πληροφορίες δρομολογίων σε διάφορους σταθμούς—στη Φραγκφούρτη και στο Νόιστατ, μεταξύ άλλων—αντ' αυτών εμφάνιζαν μηνύματα του κακόβουλου λογισμικού WannaCrypt.

Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας πληροφοριών (BSI) εξέδωσε μια προειδοποίηση που επισημαίνει ότι το ransomware εξαπλώνεται μέσω δικτύων φαινομενικά από μόνο του και κάλεσε να γίνει το ταχύτερο εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας σε συστήματα με το λειτουργικό σύστημα Windows. 


Θύματα Αγγλία-Κίνα-Ισπανία

Μηνύματα σφάλματος του κακόβουλου λογισμικού, εμφανίστηκαν επίσης σε υπολογιστές νοσοκομείων της Βρετανίας και εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας—συνολικά, σε πάνω από 90 χώρες.

Στη Βρετανία, οι hackers χτύπησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκαλώντας χάος, καθώς πολλά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του NHS, δεν πιστεύεται ότι τα προσωπικά στοιχεία των νοσηλευόμενων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε πως επλήγησαν μερικά δευτεροβάθμια σχολεία και πανεπιστήμια, χωρίς να διευκρινίζει πόσα και χωρίς να τα κατονομάζει.

Η Microsoft, η παραγωγός του λειτουργικού συστήματος Windows, επισήμανε ότι έχει εκδώσει ενημέρωση ασφαλείας για την αντιμετώπιση της απειλής.
Κλεμμένο εργαλείο από την NSA

Κενό ασφαλείας το οποίο ανακαλύφθηκε και αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τους New York Times , για την παγκόσμιας κλίμακας επίθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εργαλείο για το χακάρισμα των υπολογιστών διέρρευσε από ομάδα που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers. Η ομάδα αυτή ανεβάζει από πέρυσι στο διαδίκτυο παρόμοια εργαλεία τα οποία έχουν κλαπεί από την NSA 


http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/pagkosmia-kyvernoepithesh-75-000-taytoxrona-xtyphmata-se-90-xwres.4670141.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις