Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Κατοχυρώστε δωρεάν τα Win10 πριν τις 29 Ιουλίου, κι επιστρέψτε στα Win7


Windows 10 Η Microsoft διαθέτει τη νεότερη έκδοση των Windows, τα Windows 10 δωρεάν στους κατόχους αδειοδοτημένης έκδοσης των Windows 7 και των Windows 8.1 έως τις 29 Ιουλίου 2016 (τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας τους). Η επικείμενη λήξη της περιόδου δωρεάν διάθεσης, δημιουργεί το εύλογο ερώτημα: πώς μπορώ να αποκτήσω ένα αδειοδοτημένο αντίγραφο των Windows 10, αφού ναι μεν έκανα την αναβάθμιση, επέστρεψα δε, στην προηγούμενη έκδοση των Windows;

Όταν γίνεται αναβάθμιση από τα Windows 7 ή τα 8.1, το σχετικό πρόγραμμα αναβάθμισης ελέγχει εάν έχει γίνει ενεργοποίηση της προηγούμενης έκδοσης των Windows (ελέγχει δηλαδή, τη γνησιότητα του λειτουργικού συστήματος). Εάν ο έλεγχος είναι επιτυχής, ο διακομιστής της Microsoft εκδίδει ένα πιστοποιητικό αδειοδότησης και για τα Windows 10 (ένας ψηφιακός τίτλος), ο οποίο προστίθεται στο μοναδικό ID που έχει δοθεί στην εγκατάσταση και την έκδοση που ενεργοποιείται -δεν χρειάζεται το παλαιότερο product key.

Δεδομένης όμως της δυσπιστίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι χρήστες την αναβάθμιση στα Windows 10, ήταν φανερό το ενδιαφέρον για επιστροφή στην προηγούμενη έκδοση, μια διαδικασία που υποστηρίζεται από τα Windows 10, αν και έχει χρονικό περιορισμό: το αργότερο εντός 30 ημερών από την εγκατάσταση των Windows 10 ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει να επιστρέψει στην προηγούμενη έκδοση, δηλαδή τα Windows 7 ή τα 8.1 (η προσφορά για δωρεάν αναβάθμιση δεν αφορά στους χρήστες Windows XP).

Μετά από λίγο χρόνο με τα Windows 10, επιλέγοντας διαδοχικά Settings > Update & security > Recovery, ο χρήστης βλέπει την επιλογή Go back to Windows [7 ή 8.1]. Σημειώστε πως, για να είναι εφικτή η επιστροφή στην προηγούμενη έκδοση, δεν θα πρέπει να έχει γίνει Disk Cleanup, καθώς διαγράφει τον φάκελο Windows.old και άλλα αρχεία που καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στο σκληρό δίσκο, εξασφαλίζουν όμως ότι είναι εφικτή η επιστροφή στα προηγούμενα Windows.

Εάν δεν κάνατε κάποια σοβαρή αναβάθμιση στο μηχάνημά σας μετά την έκδοση του έγκυρου πιστοποιητικού σας για τη δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10 από τα αδειοδοτημένα Windows 8 ή 7 (για παράδειγμα, αλλάξατε μητρική), τότε θα συνεχίσει να ισχύει το πιστοποιητικό που εκδόθηκε για την δωρεάν αναβάθμιση του συστήματός σας στα Windows 10.


Ένας τρόπος για να εγκαταστήσετε ξανά τα Windows 10 είναι να τα κατεβάσετε σε μορφή ISO και να δημιουργήσετε ένα USB drive (φροντίστε να έχει χωρητικότητα 4GB) από το οποίο θα κάνετε εκκίνηση για να αναβαθμίσετε ξανά (install και reinstall των Win10). https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO
 
Χρήσιμες πληροφορίες για την δημιουργία bootable USB με τα Windows 10, υπό διαφορετικές συνθήκες, έχουν συγκεντρωθεί από τη διαδικτυακή κοινότητα στη διεύθυνση http://www.tenforums.com/tutorials/2376-usb-flash-drive-create-install-windows-10-a.html
Windows 10 upgrade and installation errors: Εάν εμφανιστεί σφάλμα κατά την αναβάθμιση, συμβουλευτείτε αυτές τις εξηγήσεις που δίνει η Microsoft:
 
http://tech.in.gr/consult/article/?aid=1500076609
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις