Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Λήγει η υποστήριξη στα Windows 7



Μπορεί τα Windows 7 να παραμένουν δημοφιλή, αλλά καθώς πλησιάζει η ημερομηνία παρουσίασης των Windows 10, λήγει η επίσημη υποστήριξή τους.

Μετά την λήξη της υποστήριξης θα συνεχίσουν τα updates για βασικά κενά ασφαλείας που ενδέχεται να εντοπιστούν, αλλά δεν θα διατεθούν ξανά βασικές αναβαθμίσεις του λογισμικού. Η Microsoft προτρέπει τους χρήστες να εγκαταστήσουν τα Windows 8 για να παραμένουν ενημερωμένοι.

Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν το 2009, αλλά παραμένουν εγκατεστημένα σε περισσότερους από τους μισούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε καταφέρει να πουλήσει 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε έξι μήνες κυκλοφορίας.

Από τη λήξη της επίσημης υποστήριξης και έπειτα, η Microsoft βάζει τα Windows 7 στο πρόγραμμα Extended Support, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι και την 4η Ιανουαρίου 2020. Τα Windows 7 Home Basic και τα Home Premium έχουν σταματήσει να προσφέρονται στην αγορά από την περασμένη χρονιά, ενώ τώρα παύει η δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη, τα δικαιώματα εγγύησης hardware και όλες οι αναβαθμίσεις πλην εκείνων που έχουν να κάνουν με ζητήματα ασφάλειας.

Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υποστήριξης μέσω τηλεφώνου, θα πρέπει να πληρώνουν από εδώ και εμπρός. Εάν κρίνουμε από το πόσο καιρό άντεξαν τα Windows XP, είναι εύλογο να αναμένει κανείς ότι και τα Windows 7, θα αντέξουν για πολύ καιρό ακόμα, παρόλο που λήγει σταδιακά η υποστήριξή τους.

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Στην 92η θέση η Ελλάδα στην ταχύτητα του Διαδικτύου



Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NetIndex, με βάση στοιχεία της OΟKLA, η Ελλάδα βρέθηκε στην 92η θέση μεταξύ 196 χωρών σε ότι αφορά την ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε από τον ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος) και σύμφωνα με αυτή το ταχύτερο Internet μπορεί να το βρει κάποιος στη Σιγκαπούρη με μέση ταχύτητα τα 103,99Mbps και το Χονγκ Κόνγκ με 96,30Mbps.

Υψηλές ταχύτητες καταγράφονται και σε άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα με 76,88Mbps και η Ιαπωνία με 67,83Mbps, αλλά και πολύ εγγύτερα, στη Ρουμανία με ταχύτητα 60Mbps. Οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα είναι οι Σουηδία, Ολλανδία, Λιθουανία και Ελβετία.

Η Ελλάδα, όπως ήδη αναφέρθηκε βρίσκεται στην 92η θέση, με τη μέση ταχύτητα στη χώρα μας να φτάνει τα 9,64Mbps. Η εν λόγω επίδοση μας τοποθετεί υψηλότερα από τις Ιταλία, Κύπρο και Αλβανία αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NetIndex, σε παγκόσμια βάση, η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι 22,04Mbps, ενώ η μέση ευρυζωνική ταχύτητα στην Ευρώπη είναι 27,3Mbps. Αντίστοιχα, στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, η μέση ταχύτητα σύνδεσης είναι τα 27,4Mbps, ενώ στις χώρες του G8 τα 28,8Mbps.

Σε ότι αφορά τις «εγχώριες» ταχύτητες πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Γλυφάδα με μέση ταχύτητα τα 17,24Mbps. Ακολουθούν η Βούλα (17,04Mbps), οι Σέρρες (13,87Mbps), η Αλεξανδρούπολη (13,5Mbps) και η Κομοτηνή (11,46Mbps).

Η πρωτεύουσα Αθήνα βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα στη 16η θέση με μέση ταχύτητα 9,89Mbps ακολουθούμενη στη 17η θέση από τη Θεσσαλονίκη με 9,87Mbps. Οι χαμηλότερες ταχύτητες επί ελληνικού εδάφους καταγράφονται σε Ιωάννινα (8,08Mbps), Καλαμάτα (8,10Mbps) και Ναύπακτο (8,36Mbps).

http://www.pestaola.gr/stin-92h-thesi-h-ellada-stin-taxytita-tou-diadiktyou/

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Θα ανανεώσετε το antivirus ή θα αρκεστείτε στην ασφάλεια των Windows 10;


Κατά την αναβάθμιση των Windows, ελέγχεται εάν παραμένει σε ισχύ η συνδρομή σας σε λογισμικό antivirus και anti-malware. Έτσι κι αλλιώς, ότανα εγκαταστήσετε την αναβάθμιση στα Windows 10, το λειτουργικό θα απεγκαταστήσει την εφαρμογή ασφάλειας, αποθηκεύοντας τις ρυθμίσεις που την αφορούν. Αφού ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, και υπό την προϋπόθεση ότι η συνδρομή στο antivirus είναι ενεργή, τα Windows θα εγκαταστήσουν την νεότερη έκδοση του λογισμικού αυτού και θα επαναφέρουν τις ρυθμίσεις του. Διαφορετικά θα πρέπει να πρέπει να εμπιστευτείτε τον Windows Defender των Windows 10 -που φέρεται να είναι επίσης αναβαθμισμένος-, στις αμέτρητες ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου στις επιμέρους λειτουργίες των Windows και στο SmartScreen, τον έλεγχο που κάνει ο Edge σε κάθε σάιτ που επισκέπτεστε.

Πάντως ήδη, εταιρείες antivirus προωθούν σχετική ενημέρωση, και καλούν τους χρήστες των προϊόντων τους να ανανεώσουν την συνδρομή τους. Όσοι έχουν ενεργή συνδρομή, καλούνται να κάνουν δωρεάν αναβάθμιση στην νεότερη έκδοση του προγράμματος antivirus, η οποία έχει περάσει την δοκιμασία της συμβατότητας με τα Windows 10. Σας συνιστούμε να επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο της εταιρείας ανάπτυξης του λογισμικού. Εκτός εάν θεωρείτε πως...

Είναι ασφαλή τα Windows 10;

H Microsoft έχει από καιρό επισημάνει κατ'επανάληψη πόσο ασφαλή θα είναι τα Windows 10. Μάλιστα, ο Chris Hallum, ανώτατο στέλεχος μάρκετινγκ της εταιρείας, έχει πει σε συνέντευξή του πως χρήστες και επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν πρόσθετο λογισμικό ασφαλείας, επειδή «έχουμε συμπεριλάβει μια πλήρη λύση αντιμετώπισης ιών στα Windows».

Εκτός από τον Windows Defender, η Microsoft έχει κάνει γνωστό ότι έχει λάβει τα μέτρα της σε πολλαπλά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι τι κάνει ο Microsoft Edge, ο default browser των Windows 10. Το λεγόμενο SmartScreen επιθεωρεί τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτεται ο χρήστης για να βεβαιώσει ότι δεν κρύβεται κακόβουλο λογισμικό στον κώδικά τους. Επίσης, ο Edge αναλαμβάνει να ενημερώσει αυτόματα τα πρόσθετα στον browser ώστε να προστατεύσει τον χρήστη από κενά ασφαλείας που διαφορετικά θα έμεναν ανοικτά χωρίς τις τρέχουσες ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό θα συμβαίνει για παράδειγμα με το Adobe Flash που βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα για τους λάθος λόγους:
  • Ένα περιστατικό που έχει καταγραφεί αφορά το (προσωρινό) μπλοκάρισμα του Gmail, επειδή ο Edge το θεώρησε ύποπτο.Η δυνατότητα πρόσβασης αποκαταστάθηκε αργότερα.
  • Πρόβλημα έχει επίσης αναφερθεί κατά την δημιουργία εγγράφου στo Google Docs, όταν o Edge δεν «καταλάβαινε» πότε ο χρήστης πατούσε το spacebar. Η Microsoft έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και δεσμεύτηκε να το επιλύσει.
  • Πριν αναβαθμίσετε, καλό θα ήταν να ελέγξετε στον δικτυακό τόπο των εταιρειών ανάπτυξης εάν έχει ελεγχθεί η συμβατότητα των εφαρμογών/apps τους με τα Windows 10.
Προβληματισμό αναμένεται να προκαλέσουν στους χρήστες οι ειδοποιήσεις του Windows Defender για πιθανά κακόβουλο λογισμικό που μπλοκάρεται όταν ο χρήστης ζητήσει να το τρέξει. Κι αυτό καθώς, στα Windows 8/8.1 είναι μάλλον αμφιλεγόμενο το τι θεωρεί ο Defender ως «πιθανά επικίνδυνο».


Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

14 εκατομμύρια συσκευές χρησιμοποιούν τα νέα Windows 10



Έφθασε η μέρα που πολλοί χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία εδώ και μήνες. Αρχίζει από σήμερα η κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος Windows 10, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη Microsoft, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Σάτια Ναντέλα.

Τα Windows 8, που κυκλοφόρησαν το 2012, δεν κατάφεραν να γίνουν δημοφιλή στους χρήστες, σε σημείο που -για να σηματοδοτήσει το άλμα σε κάτι πραγματικά νέο- η εταιρεία «πήδηξε» τα Windows 9 και πήγε κατ' ευθείαν στα Windows 10.

Η αναβάθμιση των παλιών Windows θα γίνει κατά κύματα και οι χρήστες των προηγούμενων Windows 7 και 8/8.1 θα έχουν περιθώριο ένα έτος για να τα αναβαθμίσουν δωρεάν (κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε κάνει η Microsoft), εφόσον το σύστημά τους πληροί τις ελάχιστες αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές. Μετά τον Ιούλιο του 2016, η αναβάθμιση θα πάψει να είναι δωρεάν. Όσοι χρήστες εξάλλου αγοράζουν νέους υπολογιστές, θα βρίσκουν προεγκατεστημένο το νέο λειτουργικό σύστημα στο μηχάνημά τους.

Η Microsoft δήλωσε ότι, ενώ έως τώρα κυκλοφορούσε μια νέα έκδοση των Windows κάθε λίγα χρόνια, αυτή τη φορά θεωρεί τα Windows 10 ως την τελική έκδοση, η οποία απλώς θα αναβαθμίζεται συστηματικά και δωρεάν.

Η εταιρεία «ποντάρει» πολύ στο νέο λογισμικό, προκειμένου να ξανακερδίσει την (κάπως χαμένη) αίγλη της μετά τις απανωτές επιτυχίες της Google και της Apple. Το βασικό όπλο της είναι ότι τα Windows 10 αποτελούν πλέον μια πολυ-πλατφόρμα, καθώς θα «τρέχουν» σε οποιαδήποτε συσκευή (επιτραπέζιο υπολογιστή, φορητό, ταμπλέτα, έξυπνο κινητό, κονσόλα παιγνιδιών, έξυπνα ρολόγια κ.α.). Βασική πρόκληση για την Microsoft είναι να διεισδύσει στα smartphones, όπου οι χρήστες περνούν όλο και περισσότερο χρόνο και στα οποία σήμερα τα Windows Phone έχουν μερίδιο μόνο 3%.

Μεταξύ των καινοτομιών του νέου λειτουργικού είναι η ενσωμάτωση για πρώτη φορά μιας προσωπικής ψηφιακής βοηθού, της Cortana (κάτι ανάλογο με τη Siri της Apple), που απαντά σε γραπτές ή προφορικές ερωτήσεις του χρήστη, προς το παρόν στα αγγλικά αλλά όχι στα ελληνικά. Αρχικά η Cortana θα είναι διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές και ταμπλέτες, αλλά όχι σε κινητά τηλέφωνα.

Αντικαθίσταται επίσης το πασίγνωστο πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer με το πρόγραμμα Edge, ενώ επανέρχεται το δημοφιλές μεταξύ των χρηστών "Start menu".
Οι χρήστες θα μπορούν να «κατεβάζουν» τα νέα Windows από σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αν και θα περάσουν ορισμένες μέρες ώστε το νέο λειτουργικό σύστημα να είναι διαθέσιμο σε όλους. Η Microsoft προσδοκά ότι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα υιοθετήσουν το νέο λογισμικό, δημιουργώντας ένα τεράστιο «οικοσύστημα» χρηστών, όπου θα «τρέχουν» οι ίδιες εφαρμογές ανεξαρτήτως συσκευής.

Αρχικά, το «κατέβασμα» αφορά μόνο τα Windows 10 για υπολογιστές, ενώ θα ακολουθήσουν τα Windows 10 για τις υπόλοιπες συσκευές. Οι ενδιαφερόμενοι για αναβάθμιση μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσω του Windows Update του υπολογιστή τους.


http://www.skai.gr/news/technology/article/287641/premiera-gia-ta-windows-10/

Δημοφιλείς αναρτήσεις