Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η Kaspersky Lab προειδοποιεί για το φαινόμενο της Ψηφιακής Αμνησίας



Το «Google Effect», η επίδραση δηλαδή που έχει στη μνήμη μας η δυνατότητα να βρίσκουμε πληροφορίες στο Διαδίκτυο, έχει επεκταθεί και φτάνει πλέον και στις σημαντικές πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και στις φορητές συσκευές, σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky Lab.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι «διασυνδεδεμένοι καταναλωτές» στην Ευρώπη δε μπορούν να ανακαλέσουν στη μνήμη τους σημαντικούς τηλεφωνικών αριθμών, όπως εκείνοι των παιδιών τους (53%), των σχολείων των παιδιών τους (90%) και του χώρου εργασίας τους (51%).

Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο δε μπορούσε να θυμηθεί τον αριθμό του/ της συντρόφου του, ενώ τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι είχαν ξεχάσει τον τηλεφωνικό αριθμό του σπιτιού τους κατά την ηλικία των 10-15 ετών.

Στην έρευνα της Kaspersky Lab συμμετείχαν 6.000 καταναλωτές ηλικίας 16 ετών και άνω από έξι Ευρωπαϊκές χώρες. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η αδυναμία μας να θυμόμαστε σημαντικές πληροφορίες οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε παραδώσει την ευθύνη για τη διαχείριση των πληροφοριών σε ψηφιακές συσκευές, όπως τα smartphone.

Σχεδόν οι μισοί (43%) από τους νεότερους καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα (16-24 ετών) δηλώνουν ότι στο smartphone τους βρίσκονται αποθηκευμένα σχεδόν όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν ή να θυμηθούν.

Η Kaspersky Lab αποκαλεί αυτό το φαινόμενο ως «Ψηφιακή Αμνησία», ώστε να περιγράψει το γεγονός ότι κάποιος ξεχνά πληροφορίες γιατί εμπιστεύεται μια ψηφιακή συσκευή για να τις αποθηκεύει και να τις θυμάται για λογαριασμό του.

Η μελέτη βρήκε δείγματα «Ψηφιακής Αμνησίας» σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες

Δεν αποτελεί έκπληξη πώς η έρευνα ανέδειξε ότι η απώλεια ή η διαρροή δεδομένων που αποθηκεύονται σε ψηφιακές συσκευές – και ειδικότερα στα smartphone – θα δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς χρήστες. Τέσσερις στις δέκα γυναίκες, αλλά και τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους στο γενικό πληθυσμό ηλικίας 16-24 ετών, θα αισθάνονταν βαθιά θλίψη, δεδομένου ότι έχουν αναμνήσεις αποθηκευμένες στις συσκευές τους, που πιστεύουν ότι δε θα μπορούσαν να ανακτήσουν ποτέ ξανά. Μία στις τέσσερις γυναίκες και αλλά και ένας στους τέσσερις νεότερους ερωτηθέντες θα ήταν εντελώς έξαλλοι, καθώς οι συσκευές τους είναι το μόνο μέρος που αποθηκεύουν εικόνες και στοιχεία επικοινωνίας.

Επομένως, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρά την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές συσκευές, το γεγονός ότι τις αντιμετωπίζουμε ως θεματοφύλακα των αναμνήσεων μας, αλλά και παρά το βαθύ συναισθηματικό αντίκτυπο της απώλειας των αναμνήσεων αυτών, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν προστατεύουν επαρκώς τις συσκευές αυτές με τεχνολογία ασφαλείας. Ιδιαίτερα ελλιπής είναι η προστασία των smartphones και των tablets. Μόνο ένας στους τρεις (36%) εγκαθιστά επιπλέον λύση ασφαλείας στο smartphone του και μόνο το ένα τέταρτο περίπου (23%) εγκαθιστά μια λύση ασφάλεια στο tablet του. Ένας στους πέντε χρήστες (21%) δεν προστατεύει οποιαδήποτε από τις συσκευές του με πρόσθετη ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον David Emm, Principal Security Researcher της Kaspersky Lab:

“Οι διασυνδεδεμένες συσκευές εμπλουτίζουν τη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της λεγόμενης «Ψηφιακής Αμνησίας». Πρέπει να κατανοήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει αυτό για το πώς θυμόμαστε, αλλά και για το πώς θα προστατεύσουμε τις αναμνήσεις αυτές. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που είναι σημαντικοί για τον καθένα μας είναι πλέον μόνο ένα κλικ μακριά. Έτσι, δεν καταβάλουμε πλέον καμία προσπάθεια να απομνημονεύσουμε λεπτομέρειες. Επιπλέον, ένα συντριπτικό 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στο σύγχρονο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι άνθρωποι καλούνται απλά να θυμούνται πάρα πολλούς αριθμούς, διευθύνσεις και υποχρεώσεις – κάτι που θεωρούν ανέφικτο, ακόμα και αν το επιθυμούν. Ανακαλύψαμε ότι πιθανή απώλεια ή διαρροή αυτών των πολύτιμων πληροφοριών δεν θα αποτελέσει μόνο μια ενόχληση, αλλά θα αφήσει πολλούς ανθρώπους βαθιά στενοχωρημένους. Η Kaspersky Lab έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τους κινδύνους στους οποίους θα μπορούσαν να εκτεθούν τα δεδομένα τους, καθώς και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους αυτούς. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να γίνει με την εγκατάσταση λογισμικού ασφαλείας, το οποίο θα κρατήσει τις συσκευές και τα δεδομένα τους προστατευμένα”

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ολοκληρωτικό τέλος από τη Microsoft στη "σχέση" της με τα Windows XP



Η Microsoft διέκοψε και τους τελευταίους δεσμούς που είχε με το θρυλικό λειτουργικό της σύστημα Windows XP, αφού προχώρησε στον τερματισμό της υποστήριξης ενάντια σε κακόβουλο λογισμικό που παρείχε μέχρι πρόσφατα στους χρήστες.

Σε μια κίνηση που η πλειονότητα των χρηστών υπέθετε ότι είχε ήδη συμβεί, η εταιρεία απέσυρε σήμερα την υποστήριξη για το «Εργαλείο Αφαίρεσης Κακόβουλου Λογισμικού» (Malicious Software Removal Tool).

Τα Windows XP ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους τον Απρίλιο του 2014, οπότε και η Microsoft σταμάτησε να διαθέτει διορθωτικά ασφαλείας για το λειτουργικό. Τα XP εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 12% της παγκόσμιας αγοράς λειτουργικών συστημάτων, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer, η οποία επικαλείται στοιχεία της εταιρείας Netmarketshare. Το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο ήμισυ σε σχέση με το περασμένο έτος, ωστόσο τα XP συνεχίζουν να αποτελούν το τρίτο δημοφιλέστερο λειτουργικό στον κόσμο, δεδομένου ότι έχουν συμπληρώσει σχεδόν 14 χρόνια ζωής.

Ο 'Αντρα Ζαχάρια, ειδικός επικοινωνίας και μάρκετινγκ στην εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας Heimdal Security, προειδοποίησε ότι αυτή η διακοπή του «συνδέσμου» μεταξύ της Microsoft και των XP μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε ιδιώτες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λειτουργικό, όσο και σε επιχειρήσεις. Επεσήμανε ότι επειδή πολλά στοιχεία ασφαλείας τρέχουν στα XP, οι χρήστες -και πιο σημαντικό- οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των συστημάτων τους.

Τον Ιανουάριο του 2014, η Microsoft είχε εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας: «Η έρευνά μας έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των anti-malware λύσεων για λειτουργικά συστήματα που δεν έχουν πλέον υποστήριξη είναι περιορισμένη. Η εγκατάσταση μιας ολοκληρωμένης λύσης προστασίας ξεκινά με τη χρήση σύγχρονων software και hardware, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προστατεύουν από τις απειλές του σήμερα».

Όπως διευκρινίζει η Microsoft, το Malicious Software Removal Tool δεν αποτελούσε ποτέ μια ολοκληρωμένη λύση προστασίας των συστημάτων που ενσωματώνουν τα Windows XP, αλλά προοριζόταν για την αφαίρεση ορισμένων κακόβουλων στελεχών.

Η Microsoft προειδοποιεί ότι χωρίς αυτό το τελευταίο στρώμα προστασίας, τα XP θα γίνουν ακόμα περισσότερο ευάλωτα σε επιθέσεις από χάκερς.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Στις 29 Ιουλίου καταφθάνουν τα Windows 10


Τα Windows 10 θα γίνουν διαθέσιμα δωρεάν στους ήδη υπάρχοντες χρήστες των Windows 7 και 8

Νωρίτερα από ό,τι ήταν αρχικά αναμενόμενο θα διατεθούν στην αγορά τα Windows 10, το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα επόμενης γενιάς της Microsoft, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του Ιουλίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Microsoft αναφέρει ότι τα μοντέλα των υπολογιστών και των tablets που θα ενσωματώνουν το νέο λειτουργικό θα αρχίσουν να πωλούνται από τις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσίευμά του BBC.

Την ίδια περίοδο τα Windows 10 θα γίνουν διαθέσιμα δωρεάν στους ήδη υπάρχοντες χρήστες των Windows 7 και 8. Οι εκδόσεις των 10 για κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών Xbox και άλλα προϊόντα θα γίνουν διαθέσιμες αργότερα.

Η διάθεση του νέου λειτουργικού ίσως αποβεί ζωτικής σημασίας για την Microsoft, καθώς τα Windows 8 είχαν προκαλέσει στους χρήστες ποικίλες αντιδράσεις. Το γεγονός αυτό είχε προβληματίσει την εταιρεία που αποφάσισε να επαναφέρει ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των Windows 7 και να τα ενσωματώσει στο επερχόμενο λειτουργικό.

«Σχεδιάσαμε τα Windows 10 με σκοπό να δημιουργήσουμε μία νέας γενιάς έκδοση των Windows για τους 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που χρησιμοποιούν το λειτουργικό μας σε 190 χώρες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τέρι Μάιερσον, ανώτερο στέλεχος της Microsoft. «Γνώριμα, κι όμως ακόμα καλύτερα από ποτέ, τα Windows 10 επαναφέρουν το μενού της Έναρξης που γνωρίζετε και αγαπάτε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μάιερσον επεσήμανε επίσης ορισμένα νέα χαρακτηριστικά των Windows 10, όπως η ενσωμάτωση της φωνητικής υπηρεσίας Cortana - η οποία ήταν διαθέσιμη μόνο για συσκευές κινητής τηλεφωνίας - το νέο πρόγραμμα περιήγησης στο Διαδίκτυο Edge, καθώς και μία νέα εφαρμογή που παρέχει τη δυνατότητα προβολής ηλεκτρονικών παιχνιδιών από μια κονσόλα Xbox σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή tablet.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Επίσημη ανακοίνωση της PayPal για την Ελλάδα

 
Η PayPal απέστειλε δελτίο τύπου με την παρακάτω δήλωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας της στην Ελλάδα:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές.

Λόγω των πρόσφατων αποφάσεων των ελληνικών αρχών σχετικά με τα capital controls, η χρηματοδότηση του ψηφιακού πορτοφολιού της PayPal από ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και οι διασυνοριακές συναλλαγές που χρηματοδοτούνται από κάθε είδους κάρτες ή τραπεζικούς λογαριασμούς, αποτελούν μη διαθέσιμες ενέργειες αυτή τη στιγμή.

Απόπειρες πληρωμών δύνανται επίσης να μην γίνονται δεκτές από την εκδούσα αρχή της κάρτας ή από τα τραπεζικά ιδρύματα. Άλλες υπηρεσίες της PayPal, όπως η λήψη πληρωμών, παραμένουν ενεργές. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε πλήρως τους αξιότιμους πελάτες μας στην Ελλάδα, όπως πράττουμε άλλωστε εδώ και πάνω από μία δεκαετία στην χώρα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις