Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

To λογισμικό που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρο pc


Τι είναι το Rombertik

Το νέο είδος κακόβουλου λογισμικού (malware) με την ονομασία Rombertik, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ερευνητές Μπεν Μπέικερ και Άλεξ Τσίου της Cisco Systems, οι οποίοι δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα κακόβουλα λογισμικά των τελευταίων ετών.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, το Rombertik έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί οποιαδήποτε μορφή απλού κειμένου σε έναν browser (πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο) και μεταδίδεται μέσω spam (ανεπιθύμητη αλληλογραφία) ή phishing (ενέργεια για εξαπάτηση χρηστών του Διαδικτύου) μηνυμάτων, αναφέρεται σε έκθεση που ανήρτησε τη Δευτέρα στο μπλογκ της η ερευνητική Ομάδα Talos της Cisco.

Στόχος του συγκεκριμένου malware είναι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ενσωματώνουν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft, από όπου αποσπά δεδομένα και πληκτρολογήσεις μέσω phishing. Μόλις εισχωρήσει στο λειτουργικό σύστημα, το Rombertik πραγματοποιεί αλλεπάλληλους ελέγχους προκειμένου να «σιγουρευτεί» ότι δεν έχει εντοπιστεί.

«Το Rombertik αποτελεί ένα πολυσύνθετο είδος κακόβουλου λογισμικού το οποίο έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με τον browser του χρήστη, με σκοπό να διαβάζει ευαίσθητες πληροφορίες και να τις αποστέλλει σε έναν διακομιστή τον οποίο ελέγχει κάποιος εισβολέας (χάκερ)», δήλωσε ο Μπέικερ.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό PC World, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι ασυνήθιστη για ορισμένες μορφές κακόβουλου λογισμικού, ωστόσο το Rombertik «είναι μοναδικό επειδή προσπαθεί ενεργά να καταστρέψει τον υπολογιστή εάν ‘αντιληφθεί’ ότι έχει εντοπιστεί», αναφέρεται στην έκθεση.

Τέτοιου είδους malware έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, όπως στην επίθεση που πραγματοποίησαν πέρυσι χάκερς εναντίον της κινηματογραφικής εταιρείας Sony Pictures Entertainment, για την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα.

Ο τελευταίος έλεγχος που πραγματοποιεί το Rombertik είναι και ο πιο επικίνδυνος, αναφέρεται στην έκθεση. «Προτού το Rombertik αρχίσει να κατασκοπεύει τα θύματά του, εκτελεί έναν τελευταίο έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει εντοπιστεί, ωστόσο εάν καταλάβει κάτι τέτοιο προσπαθεί αυτόματα να καταστρέψει το Master Boot Record (βασική εγγραφή εκκίνησης) προκαλώντας αλλεπάλληλες επανεκκινήσεις στον υπολογιστή και καθιστώντας τον άχρηστο», δήλωσε ο Τσίου. Συνέχισε λέγοντας ότι εάν το malware δεν καταφέρει να «δολοφονήσει» το MBR, τότε προχωρά στην καταστροφή όλων των αρχείων που βρίσκονται στους κεντρικούς φακέλους του υπολογιστή, κρυπτογραφώντας τους με ένα τυχαίο RC4 κλειδί (αλγόριθμος κρυπτογράφησης). Μόλις καταφέρει να αχρηστεύσει είτε το MBR είτε τους φακέλους, ο υπολογιστής πραγματοποιεί διαδοχικές επανεκκινήσεις, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται το μήνυμα «Carbon crack attempt, failed».

Ο Rombertik στοχοποιεί οποιαδήποτε ιστοσελίδα στον Chrome, τον Firefox ή τον Internet Explorer και εξαπλώνεται μέσω ενός εκτελέσιμου screensaver μεταμφιεσμένο σε αρχείο PDF (Adobe).

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η Microsoft επιβεβαίωσε το τέλος των Windows






Τελευταία έκδοση τα Windows 10

Το τέλος των Windows ανακοίνωσε πρόσφατα η Microsoft, με τα Windows 10 να αποτελούν την τελευταία έκδοση του κυρίαρχου λειτουργικού συστήματος της εταιρείας, μεταδίδει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του Τζέρι Νίξον, υψηλόβαθμου στελέχους της Microsoft.

Τις δηλώσεις αυτές του Νίξον επιβεβαίωσε αργότερα η εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι στο μέλλον θα γίνονται διαθέσιμες αναβαθμίσεις των Windows με «συνεχή τρόπο».

Συγκεκριμένα, αντί για νέες μεμονωμένες εκδόσεις, τα Windows 10 θα βελτιστοποιούνται μέσω τακτικών αναβαθμίσεων, σύμφωνα με την εταιρεία. Τα σχόλια αυτά έκανε ο Νίξον κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Ignite της Microsoft που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Στη σχετική της ανακοίνωση η Microsoft αναφέρει ότι οι δηλώσεις του Νίξον αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις της εταιρείας για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει και διαθέτει στην αγορά το λογισμικό της.

«Τα Windows θα διατίθενται ως μια υπηρεσία η οποία θα παρέχει νέες καινοτομίες και ενημερώσεις με συνεχή τρόπο», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι αναμένει τα Windows να έχουν μια «μακρά πορεία στο μέλλον».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία δεν έχει καταλήξει ακόμα σε μια απόφαση σχετικά με το νέο όνομα που θα έχει το όποιο λειτουργικό σύστημα πέραν των Windows 10.

«Δεν θα υπάρξουν Windows 11», προειδοποίησε ο Στιβ Κλέινχανς, αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων Gartner, η οποία παρακολουθεί την πορεία της Microsoft. Συνέχισε λέγοντας ότι η εταιρεία εσκεμμένα απέφυγε στο παρελθόν να χρησιμοποιήσει το όνομα «Windows 9» και αντ' αυτού επέλεξε το «Windows 10», ως ένα τρόπο να επισημάνει την αποκοπή από το παρελθόν, όπου διέθετε μεμονωμένες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι το σύστημα που ακολουθούσε η Microsoft είχε προκαλέσει προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για τους καταναλωτές.

«Κάθε περίπου 3 χρόνια η Microsoft δημιουργούσε το "επόμενο σπουδαίο OS"», δήλωσε. «Οι προγραμματιστές δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν και ξαφνικά ερχόταν ένα νέο προϊόν το οποίο βασιζόταν στις προτιμήσεις που είχαν οι καταναλωτές 3 χρόνια πριν», πρόσθεσε.

Ο Κλέιχανς συνέχισε λέγοντας ότι τα περισσότερα έσοδα της Microsoft από τα Windows προέρχονται από τις πωλήσεις νέων υπολογιστών που ενσωματώνουν το λειτουργικό και ότι αυτό είναι απίθανο να επηρεαστεί από την αλλαγή.

«Σε γενικές γραμμές αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα, ωστόσο εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους», επεσήμανε ο Κλέιχανς. «Η Microsoft θα πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να είναι σε θέση να παρέχει νέες αναβαθμίσεις και χαρακτηριστικά», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά με το πώς θα προσαρμοστούν στην αλλαγή οι εταιρικοί πελάτες και με ποιον τρόπο η Microsoft θα παρέχει υποστήριξη.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Windows θα μπουν στην κατάψυξη και ότι δεν θα τα ξαναδούμε», δήλωσε στο BBC ο Κλέιχανς. «Πράγματι, είμαστε έτοιμοι να δούμε το αντίθετο, με την ταχύτητα των αναβαθμίσεων για τα Windows να περνά σε νέο επίπεδο», πρόσθεσε.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Torrents - Τι είναι και πώς λειτουργούν


Τα Torrents είναι η πιο δημοφιλής μορφή της σύγχρονης P2P (peer-to-peer) ανταλλαγής αρχείων.

Από το 2006, τα torrents είναι το κύριο μέσο για όλους τους χρήστες για το κατέβασμα λογισμικού μουσικής, ταινιών και βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο. Τα torrents βρίσκονται στο στόχαστρων όλων των εταιριών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων καθότι πολλές φορές το
περιεχόμενο που διακινείται είναι πειρατικό.

Τα Torrents λειτουργούν κατεβάζοντας μικρά κομμάτια αρχείων από πολλές διαφορετικές πηγές την ίδια στιγμή. Είναι εξαιρετικά εύκολα στην χρήση και οι σελίδες όπου μπορούν οι χρήστες να τα αναζητήσουν είναι δωρεάν.

Τα torrents έκαναν την εμφανισή τους πρώτη φορά το 2001. Ενας προγραμματιστής ο Bram Cohen, δημιούργησε την τεχνολογία με την πρόθεση να τη μοιραστεί με όλους. Η δημοτικότητα του έχει απογειωθεί από το 2005. Η κοινότητα torrents έχει πλέον εξελιχθεί σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο από το 2009. Επειδή τα torrents μπορούν να ελέγχουν ψέυτικα και μολυσμένα αρχεία είναι ως επί το πλείστον χωρίς adware / spyware, και να επιτυγχάνουν εκπληκτικές ταχύτητες λήψης, Η δημοτικότητα των torrents εξακολουθεί να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Με τις σύγχρονες μεγάλες ταχύτητες το κατέβασμα torrents είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα στο Διαδίκτυο σήμερα.

Όπως και τα άλλα παλαιότερα file-sharing δίκτυα (Kazaa, Limewire, Gnutella, eDonkey, και Shareaza) πρωταρχικός σκοπός των torrents είναι να διανέμoυν μεγάλα αρχεία πολυμέσων σε ιδιώτες χρήστες.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα P2P δίκτυα, ωστόσο, τα torrents ξεχωρίζουν για 5 βασικούς λόγους:

Tο δίκτυο των torrents δεν λειτουργεί σαν μία κλειστή κοινότητα όπου απαιτείται εγγραφή. Αντ 'αυτού, βασίζεται σε μία αληθινή Peer-to-Peer δικτύωση, όπου οι ίδιοι οι χρήστες κάνουν την πραγματική μεταφορά αρχείων.


Σχεδιάγραμμα για την λειτουργία του P2P δίκτυου. Ουσιαστικά όλοι οι χρήστες μοιράζονται το αρχείο κατεβάζοντας τα μέρη του αρχείου που τους λείπουν ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μέρη του αρχείου σε άλλους χρήστες που τα χρειάζονται.





Τα torrents περνούν από ποιοτικό έλεγχο φιλτράροντας κατεστραμμένα και εικονικά αρχεία, εξασφαλίζοντας ότι οι λήψεις περιέχουν μόνον ό, τι ισχυρίζονται ότι περιέχουν. Εξακολουθεί να υπάρχει κάποια κατάχρηση του συστήματος, αλλά αν χρησιμοποιείτε μια κοινότητα torrents, στα σχόλια οι άλλοι χρήστες θα σας προειδοποιήσουν όταν ένα torrent είναι πλαστό η εικονικό.

Τα torrents ενθαρρύνουν ενεργά τους χρήστες να μοιράζονται αρχεία και να έχουν έτσι μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ταχύτητα σε αυτούς που δεν μοιράζουν.

Τα torrents μπορούν να επιτύχουν ταχύτητες πάνω από 1,5 megabits ανά δευτερόλεπτο.

Ο κώδικας των torrents είναι open-source (ελεύθερος), χωρίς διαφημίσεις, και adware / spyware-free. Αυτό σημαίνει ότι κανένα μεμονωμένο άτομο δεν ωφελείται από αυτόν.

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Microsoft Edge - ο διάδοχος του Internet Explorer

Διαθέτει νέα μηχανή, ενώ στα νέα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται η νέα σελίδα New Tab

Με τη… βούλα, ο Microsoft Edge είναι ο νέος browser – διάδοχος του διάσημου Internet Explorer.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Ars Technica, ο νέος browser διαθέτει νέα μηχανή, ενώ στα νέα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται η νέα σελίδα New Tab, η οποία προβάλλει σελίδες, εφαρμογές που σχετίζονται με αυτές και άλλο υλικό, βάσει υλικού που έχει δοθεί από τον χρήστη στην ψηφιακή βοηθό της εταιρείας, Cortana. Επίσης, μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών του περιλαμβάνεται το Web Extensions, με browser extensions γραμμένα σε HTML και JavaScript.

Tα εν λόγω extensions μπορούν να εισαχθούν από άλλους browsers, όπως ο Chrome και ο Firefox, με λίγες μόνο αλλαγές. Επίσης, στον Edge έχει εισαχθεί και το Reddit Enhancement Suite, δημοφιλές plugin που λειτουργεί με κάθε browser εκτός του Explorer. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Mashable, o Εdge χαρακτηρίζεται από μινιμαλιστικό σχεδιασμό, ειδικά για να προβάλλονται οι ιστοσελίδες σε πρώτο πλάνο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα άλλα στοιχεία (εικονίδια κλπ) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το φόρτωμά τους.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην ενσωμάτωση της ψηφιακής «βοηθού», Cortana, η οποία θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης «χτυπά» keywords στην address bar ή επιλέγει θέματα σε μια ιστοσελίδα. O Edge θα αρχίσει να διατίθεται με τα Windows 10 αργότερα μέσα στο έτος.

Μεταξύ των σημαντικών ανακοινώσεων της συνδιάσκεψης ήταν και η διευκόλυνση της έλευσης εφαρμογών iOS και Android στην πλατφόρμα εφαρμογών των Windows. Η εταιρεία παρουσίασε δύο νέα software development kits τα οποία μακροπρόθεσμα θα επιτρέψουν σε χρήστες του λειτουργικού να «τρέχουν» εφαρμογές για τα λειτουργικά της Google και της Apple σε συσκευές με Windows 10, φέρνοντας περισσότερες εφαρμογές στο λειτουργικό – ναυαρχίδα της. Επίσης, στα τηλέφωνα με Windows θα περιλαμβάνεται και ένα υποσύστημα Android, όπως έγινε γνωστό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις