Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Στην αγορά ο πρώτος υπολογιστής με ρωσικό επεξεργαστή!




Αυτό είναι το πρώτο στην ιστορία PC με ρωσικό επεξεργαστή
 
Η δέσμευση της Ρωσίας για «υποκατάσταση των εισαγωγών» βοήθησε τους εγχώριους κατασκευαστές υπολογιστών επιτευχθεί ένα νέο κατόρθωμα: Τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή με ρωσικό επεξεργαστή. Το μηχάνημα, που ονομάζεται ARM Elbrus-401, άρχισε να πωλείται στις 5 Μαΐου στην των 200.000 ρουβλίων (περίπου $ 4.000). ARM (Ρωσικά: АРМ) σημαίνει "αυτοματοποιημένος χώρος εργασίας».


Κατασκευαστής του υπολογιστή, η  MCST - Κέντρο τεχνολογίας SPARC της Μόσχας,  μια εταιρεία μικροεπεξεργαστών που ιδρύθηκε το 1992, είπε ότι η τιμή της συσκευής θα μειωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή.


Ο ARM Elbrus-401 χρησιμοποιεί έναν τετραπύρηνο μικροεπεξεργαστή με συχνότητα 800 MHz, και επιδόσεις στα 50 gigaflops. Ο υπολογιστής έρχεται με εγκατεστημένο ένα 1 TB SATA 2.0 σκληρό δίσκο και κάρτα γραφικών AMD Radeon 6000


Προς το παρόν, οι πωλήσεις είναι διαθέσιμες μόνο για τις επιχειρήσεις.


Για λόγους σύγκρισης, ο επεξεργαστής Intel Core i5-2500K (Sandy Bridge) κοστίζει περίπου 12.000 ρούβλια ($ 235), με επίδοση 118 gigaflops. Ο επεξεργαστής Intel Core i7-5960x (Haswell), στο μεταξύ έχει επίδοση 350 gigaflops για 60.000 ρούβλια (περίπου $ 1.200).


Πριν βιαστούμε να τον κρίνουμε ως αποτυχημένο θα πρέπει να υπολογίσουμε οτι αρχικός στόχος της Ρωσίας δεν είναι να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά των υπολογιστών αλλά να καλύψει την εγχώρια αγορά (δημόσιες υπηρεσίες, στρατός, τοπική αυτοδιοίκηση) με υπολογιστές δικής της κατασκευής χωρίς να εξαρτάται από κανέναν πλέον. Φυσικά με συνεχή έρευνα και ανάπτυξη, αν και όχι άμεσα κάποια στιγμή θα πιάσει σε επιδόσεις τους δυτικούς επεξεργαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις