Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να δημοσιεύετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο facebook – Ό,τι «ανεβαίνει», δεν κατεβαίνει ποτέ! (παραδείγματα)



Σε πρόσφατη ομιλία του με θέμα την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, ο Ταξίαρχος – Διευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ. Μανώλης Σφακιανάκης, έδωσε στους γονείς την πιο σαφή οδηγία: «Καμία φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο!».

Δεν πρόκειται μόνο για τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που μπορεί να σας έρχονται στο μυαλό, αλλά ακόμα και για τις πιο απλές «άσχημες» καταστάσεις στις οποίες εκτίθενται οι ανήλικοι. Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε σε ουκ ολίγα περιστατικά παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν φωτογραφίες τους «πειράχτηκαν» μέσω φωτομοντάζ και διέρρευσαν στο σχολικό τους περιβάλλον, παρουσιάζοντας π.χ. το πρόσωπο του παιδιού με το σώμα κάποιας πορνοστάρ.

Δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί, όσο ο αδιάκοπος χλευασμός των συμμαθητών του ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει.

Ο κ. Σφακιανάκης τονίζει σαφώς ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας είναι να μην ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι λαμβάνουν ένα «μέτρο προστασίας» ποστάροντας φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αναγράφουν πουθενά τα ονόματά τους –οι φωτογραφίες, όμως, θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον, λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού σας που ποστάρατε όταν είναι 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα ποστάρει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών, και στην συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί σας ως ενήλικας και έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο! Μπορεί τώρα να ακούγεται ασήμαντο, αν το καλοσκεφτείτε, όμως, το γεγονός ότι ο καθένας θα μπορεί να έχει πληροφορίες για ολόκληρη την ζωή του παιδιού σας, τις οποίες θα διαχειρίζεται όπως θέλει, είναι τουλάχιστον τρομακτικό.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ήδη ποστάρει φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook ή σε άλλο κοινωνικό δίκτυο; Όπως ανάφερε στην ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης, για να μπορέσει μία κοπέλα από την Ιρλανδία να διεκδικήσει ολόκληρο το ψηφιακό της αρχείο, αφού απενεργοποίησε το προφίλ της στο Facebook, χρειάστηκε να καταφύγει σε πολυετή δικαστικό αγώνα με το μέσο. Τι κέρδισε στο τέλος; Ένα CD με τις φωτογραφίες της (αντίγραφα των οποίων προφανώς και έχει κρατήσει το Facebook). Πολύ απλά, αυτό σημαίνει πως ό,τι «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο, πρακτικά δεν κατεβαίνει ποτέ!

Μπορείτε να διαγράψετε όσες φωτογραφίες έχετε αναρτήσει, ώστε να μην είναι διαθέσιμες στον οποιοδήποτε. Τις φωτογραφίες που έχουν ποστάρει άλλοι με εσάς (και τα παιδιά) να έχετε γίνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το Χρονολόγιό σας, όμως όχι να τις διαγράψετε –μόνο αυτός που την πόσταρε μπορεί να το κάνει.

Από εκεί και πέρα, στις ρυθμίσεις ασφαλείας του μέσου (π.χ. του facebook) επιλέξτε αφενός τις φωτογραφίες σας να βλέπουν μόνο οι φίλοι σας (ούτε καν οι Φίλοι των Φίλων) και επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μία φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνετε πριν δημοσιευτεί –αν είναι και τα παιδιά σας στην φωτογραφία αυτήν, το δικό σας όνομα θα είναι αυτό που πιθανότατα θα γίνει tag.

Τέλος, ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε επ’ουδενί να ποστάρουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.

Σε περίπτωση που ανησυχείτε ή είστε βέβαιοι ότι φωτογραφίες του παιδιού σας χρησιμοποιούνται από άλλους, χωρίς την δική σας συγκατάθεση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στο Cyber Alert, την εφαρμογή για επικοινωνία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Πραγματικό Χρόνο –μάθετε περισσότερα εδώ- ή απευθείας στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα 210-6476464, 210-6476000.

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Windows 10 - Οι πρώτες εικόνες από το νέο λειτουργικό σύστημα


Windows 10: Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν είναι επαναστατικό, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο

Κάντε κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση


Στα Windows 10 επιστρέφει το κουμπί της έναρξης


Windows 10 έχουν αυτό που θα έπρεπε να έχουν τα Windows 8 εξ αρχής. Λιγότερο επαναστατικά, περισσότερο εξελιγμένα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Microsoft παρουσίασε επίσημα το νέο λειτουργικό σύστημα, Windows 10. Δεν ονομάζεται Windows 9 για χιλιάδες λόγους, ένας εκ των οποίων είναι η προσπάθεια της Microsoft να κρατήσει αποστάσεις από τα Windows 8

Αν και δεν θα υπάρξει επίσημη έκδοση για τους χρήστες πριν το 2015 υπάρχει διαθέσιμη μια έκδοση beta. Έτσι, το ερώτημα είναι, πόσο καλά είναι τα Windows 10 αυτή τη στιγμή;

Λάβετε υπόψη ότι, όπως και κάθε λογισμικό σε ανάπτυξη, τα Windows 10 δεν είναι ακόμα έτοιμο λειτουργικό σύστημα αλλά όπως έχουν τα πράγματα, η εμπειρία είναι, επί το πλείστον, θετική.

ΤΑ ΥΠΕΡ


Θυμίζει Windows 8 φαινομενικά αλλά δεν έχει καμία σχέση


Η νέα επιφάνεια εργασίας Windows 10 είναι φτιαγμένη να μοιάζει Windows 7 ή Windows 8.1 .Αλλά δεν υπάρχουν οι αλλαγές των Windows 8 που δημιουργούσαν προβλήματα στους χρήστες..

Το παλιό μενού Έναρξη έχει επιστρέψει (και πλέον λειτουργεί όπως το γνωρίζετε) ενώ περιέχει επίσης προσαρμόσιμα μενού και πλακίδια των Windows 8. Αν προτιμάτε την οθόνη έναρξης των 8.1  μπορείτε να μεταβείτε πίσω σε αυτήν (στην περίπτωση φυσικά που διαθέτετε υπολογιστή αφής αφού για συμβατικούς υπολογιστές λίγο ως πολύ ήταν αποτυχία).

Μια από τις βελτιώσεις είναι η συμπερίληψη πολλαπλών επιφανειών εργασίας. Είναι απλό αλλά έξυπνο και δίνει μία οργανωτική λύση, Αν εργάζεστε σε μία ή πολλαπλές οθόνες: σας επιτρέπει να μεταβείτε άμεσα σε αυτό που ψάχνετε από το να ψάχνετε ανάμεσα σε 20 ανοιχτές καρτέλες του Google Chrome για να βρείτε π.χ αυτή με τα email σας που βρίσκεται χαμένη ανάμεσα σε άλλες καρτέλες YouTube και Facebook. Εάν έχετε πολλές οθόνες  είναι σαν να έχετε δύο χωριστούς υπολογιστές, και εξαλείφει την ανάγκη να διαχειριστείτε με το χέρι κάθε νέο πρόγραμμα που ανοίγετε σε μια κύρια οθόνη.


Τα Windows 10 έχουν ενσωματώσει και την εφαρμογή  Xbox Live το οποίο καθιστά πολύ πιο εύκολο για Xbox gamers να ελέγχουν τους πρόοδο τους και την Games Library




Το Cortana θα βρίσκεται στην τελική έκδοση των Windows 10


To Cortana είναι μιά νέα εφαρμογή της Microsoft καταχώρησης φωνητικών εντολών και φωνητικού χειρισμού ως απάντηση στο αντίπαλο δέος της Mac, το Siri.

TA KATA

Πέρα από τις αλλάγες ουσιαστικά μιλάμε για μιά επιφάνεια εργασίας που μοιάζει με την επιφάνεια εργασίας των Windows 8.1, που έμοιαζε με Windows 7, η οποία έμοιαζε με Windows Vista.


Η τρέχουσα επιφάνεια των Windows 10 προσαρμοσμένη σε στυλ Windows 8


Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Windows 8 στυλ είναι επίσης διαθέσιμο, αν το επιλέξετε. Αλλά αυτή τη στιγμή συμπεριφέρεται ακριβώς σαν να είναι μεμονομένες εφαρμογές σε μια προσπάθεια της Microsoft να τους ευχαριστήσει όλους. Υπάρχουν επίσης ακόμα ελλείψεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αν ανοίξετε κάτι στην αρχική οθόνη Windows 8, αυτό ανοίγει σε κλασσική επιφάνεια εργασίας και δεν επανέρχεται κλείνοντας το πρόγραμμα έτσι θα πρέπει να πάτε πίσω στην επιφάνεια εργασίας Windows 8 με χειροκίνητο τρόπο.

 Η συμπερίληψη της επιφάνειας εργασίας  στυλ Windows 8, ίσως να μην υπάρχει στην τελική έκδοση των Windows 10. Αλλωστε η Microsoft γνωρίζει καλά ότι οι χρήστες Windows 8 για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές δεν είναι πολλοί ούτως ή άλλως.




 Αν και οι εφαρμογές ανοίγουν στην κλασσική επιφάνεια εργασίας, διαθέτουν ακόμα δυνατότητα πλοήγησης απο αριστερά προς τα δεξιά πλοήγησης, όπως στις οθόνες αφής. 


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Eίναι πολύ νωρίς ακόμα και η Microsoft τονίζει οτι το τελικό προϊόν θα διαφέρει σημαντικά. Υπάρχουν πολλές καλές ιδέες αλλά τα Windows 10 χρειάζονται ακόμα δουλειά.

Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε, εδώ είναι ο σύνδεσμος

Δημοφιλείς αναρτήσεις