Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Εκλεισε η τρύπα στην ασφάλεια του Internet Explorer - προστατευμένα και τα Windows XP




Την τρύπα που είχε δημιουργηθεί στην ασφάλεια του Internet Explorer έκλεισε το βράδυ της Πέμπτης η Microsoft.

Το πρόβλημα, που αποκαλύφθηκε το περασμένο Σάββατο, επέτρεπε σε κυβερνοεγκληματίες να εξαπολύσουν ηλεκτρονικές επιθέσεις υποκλέπτοντας τα προσωπικά μας δεδομένα και δυνητικά απειλούσε περισσότερους από τους μισούς χρήστες του Διαδικτύου σε όλον τον κόσμο (τόσοι έχουν εγκατεστημένο τον Internet Explorer στους υπολογιστές τους).

Η μεγάλη έκτασή του είχε, μάλιστα, οδηγήσει την αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσουν τους πολίτες τους να μην χρησιμοποιούν το δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης (browser) της Microsoft έως ότου η εταιρεία επιδιορθώσει το πρόβλημα.

Το κενό ασφαλείας είχε εντοπιστεί στις εκδόσεις 6 έως 11 του Internet Explorer, οι οποίες αντιστοιχούν στο 55% της παγκόσμιας αγοράς των browsers.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο της τρύπας ασφαλείας περιλαμβάνει, τελικά, και όσους χρησιμοποιούν ακόμη τα Windows XP, παρά το γεγονός ότι από τις 8 Απριλίου σταμάτησε η παροχή ενημερώσεων και η υποστήριξη για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι οι υπολογιστές με Windows XP θα παραμείνουν απροστάτευτοι, ωστόσο ο σάλος που προκλήθηκε έκανε τη Microsoft να αλλάξει γνώμη, δεδομένου ότι τα XP είναι εγκατεστημένα στο 25% των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, όταν αποκαλύφθηκε το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό ότι η κρίσιμη ενημέρωση λογισμικού θα γινόταν στις 13 Μαΐου. Τελικά, όμως, η επιδιόρθωση του προβλήματος έγινε 12 ημέρες νωρίτερα και εφαρμόστηκε στους υπολογιστές όλων των χρηστών των Windows που έχουν ενεργοποιημένες τις αυτόματες ενημερώσεις.

Οι υπόλοιποι καλούνται να εφαρμόσουν χειροκίνητα την ενημέρωση λογισμικού το συντομότερο δυνατόν (πατήστε Εναρξη, κάντε κλικ στην επιλογή Ολα τα προγράμματα και, κατόπιν, στην επιλογή Windows Update).

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι το κενό ασφαλείας επέτρεπε στους χάκερ να θέσουν τους υπολογιστές των χρηστών υπό τον πλήρη έλεγχό τους και να υποκλέψουν τα προσωπικά δεδομένα τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις